Hrvatski građani u prosjeku ne znaju dobro raspolagati novcem, budžetirati svoje mjesečne troškove, odabrati pravi investicijski plan za budućnost i na druge načine kontrolirati svoju financijsku sudbinu kako to znaju stanovnici zemalja u kojima je kapitalizam dužeg vijeka. Srećom, zato su tu financijski blogeri da nas nauče.

Adam Baker s bloga Get Rich Slowly odlučio je podijeliti važnu lekciju o budžetiranju osobnih troškova. On je uvjeren da svatko u svom budžetu treba dopustiti jedan trošak koji bi promatraču izvana izgledao kao nepotreban ili nelogičan. Taj financijski porok, kako ga Baker zove, služi tome da kroz potorošnju određene svote novca donese nešto zdravo i korisno u čovjekov život, bilo da je riječ o sportskoj aktivnosti ili prilici za druženje s prijateljima i obitelji. On je sam odabrao trenine brazilskog jiu-jitsua, borilačke vještine, za koje plaća oko 170 dolara mjesečno – prema današnjem tečaju nešto više od tisuću kuna.

Za Bakera je ključno jedino da se taj porok ne otme kontroli. Zato je ustanovio četiri pitanja pomoću kojih se to može utvrditi:

1. Je li to impulzivna kupnja? Adam i njegova supruga Courtney upozoravaju jedno drugo da je možda želja za kupnjom nečega impuls koji će proći. Adam je počeo trenirati tek kad je shvatio da je to želja koju već dugo osjeća.

2. Je li u skladu s drugim ciljevima? Adamu treninzi pomažu da ostvari svoje fitness ciljeve, zabavlja se u zajednici s drugim ljudima i trenira biti miran pod pritiskom.

3. Može li se kontrolirati? Jednostavno pitanje zbog kojeg Adam ne priznaje kocku, alkohol i duhan pod prihvatljive financijske poroke.

4. Jesmo li svi za? Ništa bez podrške supruge. Ipak je riječ o obiteljskom budžetu.

Čak i ako prođe sva pitanja, financijski porok mora na još jedan test, inače postaje izllika za kupnju svega što poželite. Za Adama je ključno da ima samo jedan takav porok u svakom trenutku.