Ulaganje u sebe – jedina investicija koja uvijek donosi dobit

Obveznice, osiguranja, fondovi, dionice - svi nose neki stupanj rizika u sebi. Možda Grčka sutra bankrotira i euro od kvragu. Ali, uložite li u sebe, povrat će biti bolji život za vas u budućnosti

Kad bi vam netko rekao da postoji ulaganje koje je sto posto sigurno donosi dobit, investicija s kojom ne možete pogriješiti ili biste pomislili da vas želi prevariti, ili ste izrazito naivni.

Ipak, takva investicija postoji, a zove se – ulaganje u sebe. Obveznice, osiguranja, fondovi, dionice – svi nose neki stupanj rizika u sebi. Možda Grčka sutra bankrotira i euro ode kvragu. Ali, uložite li u sebe, povrat će biti bolji život za vas u budućnosti.

Kako uložiti u sebe? Blog Do Something Cool ima pet dobrih ideja:

1. Naučite više

Dobro obrazovanje je važno. Statistike pokazuju da visokoobrazovani tijekom karijere zarade daleko veće iznose od osoba slabijeg obrazovnog statusa. Ali to vjerojatno već znate.

Ono što treba dodatno osvijestiti je moć cjeloživotnog učenja. Mnogi misle da je učenje završilo s danom kad napustite školu ili fakultet. U krivu su, mnogo toga se može nastaviti učiti izvan školskog sustava.

Od učenja stranih jezika, programiranja, do usvajanja vještina poput kuhanja ili čitanja korisnih knjiga, mogućnosti su velike. Vrijedno je postati pametniji. Gledat ćete na svijet drugim očima i vidjeti da postoje prilike kojih ranije niste bili svjesni. Čak i malo više znanja dat će vam prednost nad konkurencijom.

Prijedlozi za ulaganje: knjige, dokumentarci, predavanja, razgovori s pametnijima od sebe, čitanje Stratega 🙂

2. Oslobodite vrijeme

Nekad se doima da je slobodno vrijeme na zlu glasu. Mnogi misle da imati slobodnog vremena znači da ste na neki način manje vrijedni ili važni. To nije točno.

U slobodno vrijeme se odvija život. Između obveza i poslova, slobodno vrijeme su trenuci u kojima nastaju najvrjednija sjećanja. U slobodno vrijeme putujemo, ručamo s prijateljima i čitamo dobre knjige.

Stvorite li više slobodnog vremena, iskusit ćete više dobrih stvari. Više slobodnog vremena dopustit će vam da zadovoljite svoje strasti i istražite svijet. Kad ste prezauzeti poslom i obvezama, propuštate to.

Prijedlozi za ulaganje: provodite manje vremena u uredu, radite prema prioritetima, odbijte neke zahtjeve, izbjegavajte društvene mreže, ugasite televizor.

3. Ostvarite ciljeve

Svatko ima neke želje koje želi ostvariti prije nego umre. Možda vi imate i popis. Uložite li malo vremena i truda u to, moglo bi vam se isplatiti.

Nije bitno je li vaš cilj postati glumac ili naučiti strani jezik. Osjećat ćete se bolje ako uložite vrijeme i energiju u to. Najveća vrijednost bit će kad pogledate unatrag na svoj život i shvatite da ste nešto postigli.

Prijedlozi za ulaganje: sastavite listu stvari koje želite postići, donesite novogodišnju odluku, nađite vremena za osobne ciljeve.

4. Postanite zdraviji

Zdravlje je važno. Zdraviji čovjek može živjeti duže i posvetiti više vremena svojim ciljevima i strastima. Zdrav čovjek može i raditi puno više fizičkih aktivnosti od onog koji to nije. Ako ste tjelesno spremni, možete sudjelovati u aktivnostima kao što su maraton ili alpinizam.

Ako jedete zdravo i vježbate, imat ćete energije za sve što želite učiniti. Bit ćete i mentalno oštriji. To je područje na kojem ulaganje donosi višestruke koristi za sva ostala područja vašeg života.

Prijedlozi za ulaganja: krenite u teretanu, jedite zdravije, trčite, izbacite brzu hranu.

5. Štedite više

Štednja je važan način ulaganja. Nećete moći puno toga u životu, ako vas pritišće dug i računi. Pravi omjer otplate vaših računa i štednje je ključan.

Bez novca ne možete mnogo učiniti. Stoga uložite svoje vrijeme i pronađite način za zaradu stalnog prihoda, od kojeg ćete moći živjeti bez zaduživanja. Ponekad to znači i oprezno trošiti, kao i ne kupovati stvari koje vam nisu potrebne.

Prijedlozi za ulaganje: otplatite dug u ratama, srežite mjesečne troškove, ne koristite kreditne kartice.