Loše navike često idu u paketu, i nekad je dovoljno povući za jednu od uzica da bi se cijeli čvor raspleo. Bloger Leo Babauta sa Zen Habitsa imao je upravo takvo iskustvo u životu. Evo što je podijelio s čitateljima:

Kad pogledam na svoj život prije deset godina, jednostavno se nisam brinuo za sebe.

Bio sam pretio, u dugovima, pušač, ovisnik o brzoj hrani, pod stresom, gomilao sam nepotrebne stvari, nisam koristio zubni konac – život mi je bio u neredu.

A rješenje je bilo jednostavno: mala djela brige za sebe s vremenom zaista donose rezultate.

To je tako jednostavno: prošetati se, napraviti nekoliko sklekova, meditirati nekoliko minuta, malo raščistiti nered, odvojiti jednu minutu za čišćenje zubnim koncem. Ali odlagao sam sve te stvari, nisam niti mislio o njima, a moji su se problemi gomilali.

Jedan od najstresnijih problema bile su moje financije. Imao sam neplaćene račune u ladici s kojima se nisam htio suočiti. Nazivali su me vjerovnici, izbjegavao sam pozive agencija za naplatu. Posuđivao sam novac od obitelji, čak i iz dječjih kasica, kako bih mogao kupiti hranu dok ne stigne iduća plaća. Nisam ponosan na to.

Stalno sam bio pod stresom, i koliko god sam pokušavao ne misliti o cijelom tom neredu, uvijek mi je bio tu negdje u mislima. Neki od vas znaju taj osjećaj da nećete uspjeti dočekati sljedeću plaću. Kroz to sam prolazio. Osjećao sam se bespomoćno jer sam mislio da se nikad neću iskopati iz rupe u koju sam se ukopao.

I što se dogodilo da se sve promijenilo? Poduzeo sam nekoliko koraka da se pobrinem za svoje financije:

Napravio sam popis svih neplaćenih računa i dugova.

Poredao sam ih prema hitnosti i isplanirao kada ću ih otplatiti. Ako su bili podjednako hitni, prvo sam platio manje iznose, kako bi se lista čim prije smanjila.

Otkazao sam sve pretplate i druge usluge koje mi nisu bile zaista potrebne. Eliminirao sam sve osim najosnovnijeg.

Počeo sam štediti, iako sam na početku izdvajao samo po 20 dolara (oko 120 kuna) od svake plaće.

Počeo sam redovno, na tjednoj osnovi, pratiti stanje svojih financija.

S vremenom sam povećao štednju i počeo investirati kako sam otplaćivao dugove.

Uzeo sam dodatne poslove kako bih brže otplatio dugove.

Naučio sam automatizirati svoje financije, kako ne bih morao previše razmišljati o njima.

Proces je bio spor, ali ti mali koraci promijenili su mi život. Uskoro su moji dugovi došli na razinu s kojom sam se mogao nositi, a nakon toga i na nulu. Moja štednja je sporo rasla, a zatim sam prešao na ulaganje u fondove vezane uz burzovne indekse s niskim naknadama. Doveo sam svoje troškove pod kontrolu, i to je bio ključ moje temeljne financijske sigurnosti, zahvaljujući kojoj živim mirno tijekom posljednjih deset godina.

Nije se dogodilo preko noći, ali se promijenilo. I od tada sam puno sretniji.

Što možete učiniti ako ste u sličnoj situaciji? Želite li i vi biti taj koji je promijenio život? Pokušajte s ovim jednostavnim koracima u osobnim financijama, a gledajte na njih kao na brigu o sebi. Kao što se brinete o svojoj higijeni, trebate se brinuti i o svojim računima i štednji. To ne znači da morate razmišljati o njima svakog trenutka, ili svakog dana, samo trebate to redovito činiti.

Jednom kad počnete s brigom o sebi, zapanjit će vas promjene koje ćete doživjeti.