Već je sredina siječnja. Ako ste se već odmaknuli od novogodišnjih odluka, nikad nije kasno da donesete nove, pogotovo ako se odnose na vaše financije.

Blog wisebread je podijelio 8 financijskih odluka kojih nikako nećete požaliti. Što ih prije uvedete, to ćete prije povećati izglede za boljom budućnosti:

1. Više štedite za mirovinu

Koliko vam novca treba za sretnu i zdravu mirovinu? To ovisi kako je želite provesti. Trebat će vam više novca ako u mirovini planirate proputovati svijet, a manje ako vam je u planu sjediti u fotelji, čitati, gledati TV, i igrati se s unucima.

U Hrvatskoj svi radnici automatski dio plaće izdvajaju za mirovinski fond, ali s državnom mirovinom se ne može lagodno živjeti. Stoga je pametno štedjeti novac, i ulagati ga u životno osiguranje, dionice, investicijske fondove, ili slično, kako bi u mirovini imali što više novca. Takvu odluku nećete požaliti, pa je bolje da već danas svratite do banke.

2. Izgradite fond za krizne slučajeve

Što ako vam se sutra pokvari perilica za rublje? Što ako vam pukne kvačilo na autu? Ako te stvari rješavate kreditnom karticom, samo ćete nagomilavati dug.

Puno je bolje izgraditi fond za krizne slučajeve, u obliku štednog računa. Financijski stručnjaci predlažu da uštedite dovoljno da pokrijete barem šest mjeseci svakodnevnih troškova.

Ovo vam se možda čini preteškom misijom. Ali ako svaki mjesec odvajate primjerice 200 kuna – taj će fond stalno rasti.

3. Kupite stan ili kuću koju si možete priuštiti

Pri kupovini stana ili kuće, uvijek je primamljivo kupiti veći, skuplji dom. Ali kupovina nekretnine koja premašuje vaš budžet (čak i malo), može biti velika financijska pogreška. Mjesečna rata hipotekarnog kredita može vam postati ogroman teret.

Radije kupite dom kojeg možete priuštiti, čak i ako nije dvorac iz snova. Stručnjaci za hipoteke predlažu da vam troškovi kredita za dom ne bi smjeli prelaziti 30% od vaših mjesečnih primanja. Vodite se tom mišlju, i vjerojatno se nećete osjećati kao rob kredita.

4. Dobra odluka: Pratite troškove

Možda bi bili iznenađeni kad bi saznali koliko mjesečno trošite na kave, i ručkove u restoranima. Ali ako pratite troškove, lakše ćete uvesti promjene, uz koje ćete mnogo uštedjeti na godišnjoj bazi.

Izradite dnevnik trošenja – što može biti i obična bilježnica u kojoj pratite dnevne izdatke u periodu od dva tjedna do dva mjeseca. Kad pratite troškove, shvatit ćete u kojim područjima trošite previše, Ako primjerice trošite previše na jutarnje kave, odredite da ćete ići u kafić dvaput tjedno, a ne pet.

5. Izradite kućni budžet

Možda vam se praćenje mjesečnih izdataka čini kao nemoguća misija. Ali ne možete dobiti kontrolu nad financijama ako ne znate koliko novca primate, a koliko trošite svaki mjesec. A sjajno je i to što izrada budžeta nije toliko komplicirana.

Prvo, napišite kolika su vam mjesečna primanja. Potom zapišite fiksne mjesečne troškove, primjerice kredit za dom i auto, računi za struju, internet, i slično. Potom zapišite troškove koji malo variraju, kao što su računi za vodu i grijanje, računi kreditne kartice, i troškovi prijevoza do posla. Napravite realnu procjenu. Na kraju, dodajte i procjenu troškova za namirnice, zabavu, i obroke u restoranima.

Kad imate te brojke, možete odrediti koliko vam novca preostaje na kraju mjeseca. Sad znate koliko možete štedjeti, ulagati, ili ostavljati sa strane kako bi pomogli primjerice svojem djetetu da kupi prvu nekretninu.

6. Prvo štedite, potom kupujte

Želite novi tablet, ili ogroman televizor? Lako je pasti u kušnju, i iskoristiti kreditnu karticu, ali puno je bolje štedjeti za takve luksuzne stvari, i kupiti ih u gotovini.

Dakako, morate naučiti biti strpljivi. Možda će vam trebati nekoliko mjeseci dok ne uštedite za taj lijepi televizor. Ali uživat ćete u njemu više kad niste pod stresom zbog otplate kreditne kartice.