Uz prezentaciju različitih mjera kojima Grad Zagreb pruža potporu svojim obrtnicima, na sastanku gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića s predstavnicima Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba, Mirze Šabića i Antuna Trojnara, najavljena je, između ostalog, i 81. Zlatna igla Zagreba te projekt izgradnje Obrtničkog centra.

Predstavnici zagrebačkih obrtnika susreli su se gradonačelnikom i njegovim suradnicima u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o projektima bitnim za razvoj i popularizaciju obrtničkih zanimanja u Zagrebu. Kako je istaknula pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, obrtništvo je dio zagrebačke tradicije, te iz tog razloga zauzima značajnu ulogu u gradskom programu poticanja malog i srednjeg poduzetništva: Poseban dio programa odnosi se na obrtništvo, a potpore se, osim financijskih, odnose i na promidžbu te edukaciju. Ove je godine za potpore prijavljeno preko 900 obrta, što je rekord, te će biti dodijeljeno preko 15 milijuna kuna, nastavila je pročelnica objasnivši da je cilj potpora zadržati broj obrta na istoj razini, povećati njihovu konkurentnost, ali i osigurati sigurnost radnog mjesta za 2.500 Zagrepčana zaposlenih u obrtničkim djelatnostima.

Pored financijskih potpora, iznimno je bitna i promidžba, pa će se tako u ožujku 2017. ponovo održati Zagrebački obrtnički sajam, koji je premijeru imao ove godine na Velesajmu. Smisao sajma bila je očuvati tradicijska i deficitarna obrtnička zanimanja te prezentirati ljepotu različitih obrtničkih djelatnosti i rada vlastitim rukama, poglavito osnovnoškolcima koji biraju svoj životni put, a kako je istaknuo predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, cilj je i postignut: Sajam je posjetilo 2.500 djece, a broj obrtnika u Zagrebu porasao je u protekloj godini za čak 200 od njih ukupno 12.500. Šabić je zahvalio gradonačelniku i pročelnici nadležnog ureda na potpori i odličnoj suradnji koju ostvaruju s čelnim obrtničkim institucijama.

Zahvalu je uputio i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar, koji je najavio i dva posebna događanja: ovogodišnju, 81. po redu, Zlatnu iglu što će se održati 15. listopada, uz nastup 18 obrtnika, a kojima će se, uz sekcije krojača, frizera i kozmetičara, po prvi puta pridružiti i sekcija cvjećara te Adventski sajam na kojem će se predstaviti proizvođači suvenira te umjetnički obrti, te na taj način doprinijeti još jednom odličnom adventu u Zagrebu.

U partnerstvu s Obrtničkom komorom Zagreb i Udruženjem obrtnika grada Zagreba, te uz potporu ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta te poduzetništva i obrta, kao i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske obrtničke komore, na Kajzerici će Grad Zagreb izgraditi Obrtnički centar – hrvatski centar izvrsnosti obrtničkih djelatnosti, gdje će se obavljati izvanredna praksa na najboljoj opremi iz različitih vrsta zanimanja. Trenutno je u tijeku izrada feasibility studije, a zemljište je u potpunom vlasništvu Grada, rekla je pročelnica Jozić, zaključivši kako se očekuje da bi već u 2017. mogla započeti izgradnja, dijelom financirana sredstvima Europske unije.

Grad Zagreb je u proteklih desetak godina dodijelio više od 4.000 financijskih potpora obrtnicima u ukupnom iznosu od oko 53,4 milijuna kuna, a kao dodatna mjera poticanja poduzetništva otvoren je Plavi ured u kojem obrtnici i poduzetnici mogu dobiti konkretnu poslovnu podršku, smanjene su zakupnine za obrtničke poslovne prostore a godišnje se uručuju stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja, u cilju očuvanja obrtničkih djelatnosti.