U tijeku su pripreme za potpisivanje ugovora između Grada Zagreba i zajednice ponuđača koju čine Geoprojekt iz Splita i Elektroprojekt iz Zagreba za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju tramvajske pruge Kvaternikov trg-Zračna luka Zagreb.

Ugovor za izradu dokumentacije težak je 2,8 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je 150 milijuna kuna. Pruga će se graditi u šest faza, od kojih se priprema dokumentacija za prve četiri, koje će povezati Kvaternikov trg preko Heinzelove i Radničke ceste te Domovinskog mosta sa selom Velika Kosnica.

Povezivanje grada sa Zračnom lukom dio je šireg programa dugoročnog rješavanja prometnih problema u Zagrebu. Očekuje se kako će nova tramvajska pruga građanima omogućiti brže putovanje na posao te smanjiti broj automobila u gradskom središtu. Značajno je i to što je ovdje riječ o početku povezivanja gradskog sjevera i juga, jer je većina dosadašnjih projekata ove vrste išlo po osi istok-zapad.

Također, predviđa se i uređenje remetinečkog rotora, ispod kojeg će se potkopati tunel u smjeru istok-zapad, a uredit će se i trake za skretanje udesno u sva četiri smjera.