U sklopu projekta Masterclass na Edward Bernays Visokoj školi po prvi puta je predavanje održala ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Predavanjem na temu „Žene u znanosti i politici“ ministrica Blaženka Divjak pozornost je skrenula na nedovoljnu zastupljenost žena u znanosti i politici u Hrvatskoj. Ministrica Divjak ujedno je predstavila trendove u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji koji ukazuju na povećanje broja visokoobrazovnih žena koje obnašaju najviše funkcije u sferama politike i znanosti.
Ministrica Divjak istaknula je da je najveći broj žena (47 posto) na rukovodećim pozicijama u Europskoj uniji u Latviji, dok je u Hrvatskoj postotak niži i iznosi 30 posto. Napomenula je da su žene u Hrvatskoj u prosjeku bolje obrazovane od muškaraca (16,7 posto u odnosu na 16 posto obrazovanih muškaraca), ali da su istovremeno slabije plaćene. Govoreći o zastupljenosti žena u politici, ministrica je rekla da Hrvatska ne zaostaje za europskim prosjekom te istaknula da je u sadašnjem sazivu Vlade Republike Hrvatske ukupno šest ministrica. „Radi se o zastupljenosti od 30 posto, što je najviše u povijesti svih Vlada u Hrvatskoj. To nam također pokazuje kako žene donose jednu novu dimenziju upravljačkim funkcijama politike. Unatoč vidljivom napretku, fenomen staklenog stropa još je uvijek prisutan i predstavlja jedan od osnovnih razloga manjeg broja žena na visokim pozicijama.“, rekla je ministrica Blaženka Divjak i dodala da najviše ministrica u vladi imaju Bugarska, Francuska, Nikaragva, Švedska, Kanada i Slovenija, a čak 13 zemalja, među kojima i susjedna Mađarska, nema niti jednu ministricu.

Masterclass u okviru kojega je ministrica Divjak održala predavanje dio je niza stručnih predavanja otvorenog tipa koje tijekom akademske godine organizira Edward Bernays Visoka škola. Na Bernays Masterclassu gostuju eminentni domaći i strani stručnjaci te znanstvenici s područja komunikacijskog menadžmenta, odnosa s javnošću, turizma, politike, gospodarstva i ostalih srodnih disciplina, ali i političari, gospodarstvenici te različiti uglednici iz javnog života.