Više od 300 domaćih i inozemnih oftalmologa okupilo se ovog vikenda u zagrebačkom hotelu Sheraton na 13. kongresu Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (CSCRS). U sklopu jednodnevnog programa oftalmološki stručnjaci imali su priliku upoznati se s najnovijim dostignućima u oftalmološkoj praksi, a središnji dio kongresa bio je „Live Surgery“, prijenos uživo šest kompleksnih operacija koje su uspješno izveli vodeći kirurzi Klinike Svjetlost.
Na kongresu, koji već trinaestu godinu zaredom okuplja vrhunske oftalmološke stručnjake, predstavljena su najnovija dostignuća u području refraktivne kirurgije, glaukoma, katarakte, bolesti mrežnice i ostalih područja oka. Svakako najzanimljiviji dio kongresa bio je „Live Surgery“, a operacije koje su se uživo prenosile iz Klinike Svjetlost u hotel Sheraton, preko video prijenosa pratilo je i tisuće kolega diljem svijeta. Tim kirurga Klinike Svjetlost činili su medicinska direktorica Klinike Svjetlost prof. dr. sc. Iva Dekaris, voditelj Odsjeka za retinu doc. dr. sc. Ratimir Lazić, voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju dr. sc. Maja Bohač, zamjenica voditelja Odsjeka za retinu dr. Vesna Cerović, voditelj Odsjeka za kataraktu u Klinici Svjetlost u Splitu prim. Igor Žuljan te refraktivni kirurg dr. Mateja Končarević. Navedeni tim u manje od sat vremena uspješno je izveo kompleksne operativne slučajeve te je pokazao posljednja dostignuća u svjetskoj oftalmologiji, a koja se svakodnevno provode u Klinici Svjetlost.
Nakon uspješno odrađenog Live Surgeryja, organizirana je ESCRS akademija u suradnji s Europskim društvom liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (ESCRS). Riječ je o simpoziju pod nazivom „Hot topics in Cataract and Refractive Surgery” na kojem su kao predavači sudjelovali predsjednica ESCRS-a Beatrice Cochener, prethodni predsjednik i član Vijeća ESCRSa David Spalton, članica Vijeća Talijanskog društva za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (ISCRS) Simonetta Morselli te još nekoliko eminentnih predavača iz ESCRSa.
Posebnu pažnju na kongresu izazvalo je izlaganje prof. dr. sc. Nikice Gabrića, ravnatelja i osnivača Klinike Svjetlost na temu Zašto sam operirao svoje oči.
“Duboko sam vjerovao u refraktivnu kirurgiju i nisam želio da zahvate koje provodim na pacijentima ne primijenim na sebi. Time sam povećao vjerodostojnost jer kako bi to izgledalo da ja nosim naočale, a druge uvjeravam da se operiraju kako ih više ne bi trebali nositi. Nakon toga moj posao se deset puta povećao i do danas smo obavili više od 60.000 laserskih korekcija dioptrije“, istaknuo je profesor Gabrić.

Predstavnici ESCRS-a i Klinike Svjetlost

Dio kongresa bio je posvećen mladim oftalmolozima koji su u posebnoj sekciji “Mladi u oftalmologiji” dobili priliku da izlažu o dosadašnjem kliničkom iskustvu i znanstvenim istraživanjima na kojima rade kako bi jednog dana i sami bili sudionici u generiranju novih spoznaja koji će oftalmologiju dignuti na višu razinu, a pacijentima omogućiti vrhunsku uslugu. U skladu s time na kongresu je održan i  tzv. „WET LAB“, operacije na umjetnim očima gdje su mladi oftalmolozi, uz mentorstvo vrhunskih operatera Klinike Svjetlost, mogli vježbati i učiti operacije katarakte.
Klinika Svjetlost kao organizator kongresa iznimno je ponosna na uspješnost kongresa, koji je kao i prethodnih godina još jednom dokazao kako oftalmologija u Hrvatskoj ne zaostaje za svjetskim oftalmološkim praksama. Najveći uspjeh i svojevrsna kruna djelovanja Svjetlosti dogodila se na kongresu 2015. godine kada je timu kirurga Svjetlosti uručena nagrada za najbolji „Live Surgery”, a koji se održavao u sklopu međunarodnog Videokirurškog kongresa u Milanu. Tada je Svjetlost preuzela nagradu, po svojem prestižu poznatu kao oftalmološki Oscar, u teškoj konkurenciji kolega iz Milana, Kaira, Istanbula i Bukurešta.