Prvo hrvatsko Istraživanje o prognozama zapošljavanja, koje je provela tvrtka ManpowerGroup, pokazalo je da čak 33 posto poslodavaca u Hrvatskoj planira povećati broj zaposlenih tijekom travnja, svibnja i lipnja ove godine. Najveći rast zapošljavanja predviđaju poslodavci iz sektora ugostiteljstva i turizma, za 48 posto, dok se najviše novih radnih mjesta u drugom tromjesečju 2018. godine, i to 40 posto, očekuje na području zapadne Hrvatske.

U istraživanju tvrtke ManpowerGroup sudjelovalo je 620 poslodavaca iz svih dijelova Hrvatske. Osim u sektoru ugostiteljstva i turizma, snažan rast zapošljavanja u sljedećem tromjesečju očekuje se i u građevinskom sektoru (46 posto). Najmanja stopa novih zapošljavanja planirana je u sektoru prometa, logistike i komunikacija (21 posto). Prema istraživanju, najmanje novih radnih mjesta otvoriti će se kod poslodavaca u središnjem dijelu Hrvatske. Uzimajući u obzir i poslodavce koji su tijekom istraživanja najavili da će u razdoblju od početka travnja do kraja lipnja smanjiti broj zaposlenih, drugi kvartal 2018. godine trebao bi donijeti rast zaposlenosti od 29 posto.

“Istraživanje o prognozama zapošljavanja u drugom tromjesečju ove godine pokazuje da su hrvatski poslodavci vrlo optimistični kad je u pitanju rast broja novih radnih mjesta u slijedećem kvartalu. Dosta tog samopouzdanja, iskazanog u istraživanju, ima svoj temelj u sezonskom zapošljavanju, koje raste kako se približavamo ljetnim mjesecima i novoj turističkoj sezoni. Stoga, treba biti oprezan, jer ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će se tako dinamičan ritam zapošljavanja nastaviti i u drugom dijelu godine. Iznimno smo zadovoljni što smo pokrenuli istraživanje o prognozama zaposlenosti i u Hrvatskoj. Više od 55 godina to istraživanje provodi se u 44 zemlje i područja diljem svijeta te se smatra jednim od najpouzdanijih globalnih predviđanja aktivnosti vezanih uz zapošljavanje“, izjavio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska predstavljajući u utorak rezultate istraživanja.

Istraživanje u zemljama Europske unije pokazalo je kako se najoptimističnija predviđanja u zapošljavanjima očekuju u Mađarskoj, što je posljedica robusnih projekcija razvoja građevinskog sektora. Optimizam su pokazali i poslodavci u Njemačkoj, najviši u proteklih šest godina, a prognoze za njemački proizvodni sektor u drugom tromjesečju ove godine najbolje su još od 2008. godine. U Ujedinjenom Kraljevstvu tražitelji posla vjerojatno će imati koristi od rasta plaća koji predviđaju poslodavci u svim sektorima i u svim britanskim regijama. U Austriji, samopouzdanje poslodavaca je poraslo do razine opreznog optimizma, što je posljedica nešto lošijih prognoza zapošljavanja u prvom tromjesečju ove godine. Prognoze zapošljavanja u Italiji pokazale su se negativnima, unatoč tome što su poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu objavili svoje najoptimističnije planove zapošljavanja u posljednjih petnaest godina.

Slijedeće istraživanje o prognozama zapošljavanja tvrtke ManpowerGroup bit će objavljeno 12. lipnja 2018. i detaljnije će obraditi očekivane aktivnosti na tržištima rada u trećem tromjesečju 2018. godine. Cjeloviti rezultati istraživanja o svakoj od 44 zemlje i područja koji su sudjelovala u ovom kvartalnom istraživanju, zajedno s regionalnim i globalnim usporedbama, mogu se naći na internetskoj stranici www.manpowergroup.com/meos.