Prva hrvatska regionalna energetska agencija te jedna od tri najuspješnijih u EU, REGEA, rođendanskom proslavom u Muzeju Mimara obilježila je 10 godina predanog rada na području energetske učinkovitosti i održivog korištenja energije. Svečanoj proslavi, uz osnivače, djelatnike, partnere i prijatelje, prisustvovali su brojni domaći i strani uzvanici iz političkog i gospodarskog života.

Proslavi su prisustvovali Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, čelni ljudi županija osnivača, Željko Kolar, župan Krapinsko – zagorske županije i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Uz njih, velikih i plodonosnih 10 godina REGEA-e došli su obilježiti i Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i okoliš Grada Zagreba, Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova te Darko Jardas, direktor Regionalne energetska agencija Kvarner. Svoju potporu i čestitke iskazali su i europski partneri Michael Geissler, direktor Berlinske energetske agencije, Boštjan Krajnc, direktor energetske agencije KSSENA iz Slovenije te Vincent Berrutto, zamjenik direktora EASME, izvršne agencije Europske komisije.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac rekao je okupljenima: „Gledajući na naše početke i velike planove koje smo snivali 2008., tek sam sada svjestan kako smo gotovo suludo hrabro, ali s jasnom vizijom krenuli u realizaciju prve hrvatske energetske agencije. Prvo desetljeće REGEA-e obilježilo je više od 45 EU projekata za koje je osigurano preko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Također, od osnutka su pod našim vodstvom realizirane brojne projektne investicije ukupne vrijednosti čak 850 milijuna kuna, kojima je značajno poboljšan energetski krvotok Hrvatske. Danas sam iznimno ponosan i sretan što smo ustrajali i bez obzira na izazove i poteškoće, uz iskrenu suradnju s našim partnerima i prijateljima ostvarili ove sjajne rezultate.”

Najavio je i ciljeve koji REGEA-u očekuju u narednim godinama. Istaknuo je kako će REGEA u idućim godinama naglasak staviti na digitalnu infrastrukturu i daljinsko učitavanje potrošnje. Dodao je da REGEA zaslužuje, mora i hoće rasti te da nastavlja sa svojim nepokolebljivim radom sve dok energetska tranzicija ne postane realnost, a obnovljiva energija postane dostupna svima i svugdje.

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU čestitala je svim djelatnicima agencije, te istaknula kako je REGEA istinska predvodnica promjena kada je učinkovito gospodarenje energijom i iskorištavanja EU fondova u pitanju. Pohvalila je sve poduzete napore kojima je REGEA u proteklih 10 godina realizirala velike projekte i najavila jaču suradnju ministarstva i svih energetskih agencija Hrvatske.

REGEA je s radom započela 2008. godine zahvaljujući programu Inteligentna energija za Europu i odluci Zagrebačke, Krapinsko–zagorske, Karlovačke županije te Grada Zagreba, a danas broji 35 zaposlenika te kontinuirano zapošljava i djeluje u tri ureda – u Zagrebu, Karlovcu i na Bračku. REGEA se s velikim uspjehom bavi promoviranjem i poticanjem regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Uz to, Agencija kontinuirano radi na implementaciji dobrih praksi gospodarenja energijom i poticanja koncepta održivog razvoja, a jedinstvenim pristupom projektima uspješnog korištenja obnovljivih izvora energija i energetske učinkovitosti stvara svjetliju budućnost za Hrvatsku i njene građane.