Danas je na Zagrebačkom velesajmu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio 4. Zagrebački obrtnički sajam, koji će trajati do 5. travnja.

Sajam okuplja obrtnike i učenike srednjih strukovnih škola s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji će posjetiteljima i učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola predstaviti nove dosege u proizvodnji i uslugama u više od 40 obrtničkih struka.

Istaknuvši kako Grad Zagreb od 2000. godine daje sustavne mjere potpore malom i srednjem poduzetništvu, gradonačelnik Bandić rekao je kako će se i nadalje, mjerama razvoja i poticanja, nastaviti pomagati zagrebačko obrtništvo. Rezultat toga je da danas u Gradu Zagrebu imamo BDP 6% iznad prosjeka Europske unije te stopu nezaposlenosti manju nego u EU i duplo manju nego u ostatku Republike Hrvatske.

Naš cilj je da pratimo korak s Europskom unijom te da smanjimo gospodarski jaz između Grada Zagreba i ostatka Hrvatske na način da Zagreb postane još bolji, a da Hrvatska konačno dođe na viši stupanj razvijenosti,
zaključio je gradonačelnik.

Ana Mandac naglasila je kako Vlada Republike Hrvatske kroz svoje resorno ministarstvo – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo aktivno provodi mjere i aktivnosti kojima se djeca potiču na upis u strukovne škole i na obrtnička zanimanja. Jedna vrlo konkretna i jasna mjera je da smo u protekle tri školske godine stipendirali učenike strukovnih škola s 750 kuna mjesečno, odnosno 9 000 kuna godišnje, a za slijedeće tri godine pripremamo povećanje stipendije u iznosu od 100 posto. 

Predsjednik Komore Mirza Šabić zahvalio je svim organizatorima i partnerima Sajma te ravnateljima škola. Očekivani broj učenika koji bi trebali posjetiti ovogodišnji Sajam je 7 000, dakle tisuću više nego prošle godine. Nadam se da su naši organizatori – gradonačelnik Bandić i župan Kožić zadovoljni s time. Mogu reći da smo dosegnuli organizacijski vrhunac te smo došli u situaciju da nam je prostor 7. paviljona Zagrebačkog velesajma postao premalen i u budućnosti ćemo se morati širiti.

Nadam se da ćemo sajmom pokazati da obrtnička zanimanja nisu drugorazredna, već da su adekvatna drugim zanimanjima i da u određenim situacijama ostvaruju prednost pred ostalima, rekao je župan Kožić zahvalivši ravnateljima koji su doveli učenike na sajam kako bi mogli uživati u smislu viđenja onoga što obrtnici rade te kako bi se zainteresirali za upis u obrtnička zanimanja.

Zagrebački obrtnički sajam, kojeg organizira Obrtnička komora Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, prošle je godine u tri dana posjetilo više od 6 000 učenika iz 80 osnovnih škola.