Društvo za upravljanje fondovima PROSPERUS-INVEST objavilo je zaključivanje ugovora između Fonda gospodarske suradnje Prosperus FGS i Lagune Novigrad d.d. o prodaji društva Dalmacija hoteli d.o.o., u čijem su većinskom vlasništvu HTP Korčula d.d. i HTP Orebić d.d.. Prosperus FGS je osnovao Dalmacija hotele 2014. godine kako bi u sklopu predstečajne nagodbe preuzeo dva ključna hotelska poduzeća juga Hrvatske i spasio ih od stečaja.

„Zadržavanjem radnih mjesta, obnovom turizma i odličnim prinosom na ulaganje naših ulagatelja,  u predstojećoj transakciji vrijednoj 140 milijuna kuna, u potpunosti smo ispunili ulogu namijenjenu fondovima gospodarske suradnje. Iznimno smo zahvalni svim dionicima u transakciji, kao i društvu Imperial Riviera, koje je dalo ozbiljnu ponudu za kupnju HTP-a Orebić. Prije svega zahvaljujemo na povjerenju HBOR-u kao kvalificiranom ulagatelju u FGS-ove, svim hrvatskim obveznim mirovinskim fondovima kao dugoročnim strateškim partnerima i ulagateljima, te svima ostalima koji nas podržavaju te smo uvjereni da smo to povjerenje opravdali ovakvim uspješnim ishodom koji se nastavlja na izuzetno uspješan izlazak ranije ove godine iz društva Club Adriatic“, rekao je Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus-investa.

Putem Prosperus FGS-a je do sada uloženo oko 300 milijuna kuna u sedam projekata –  Vodoskok d.d., Adriatic kampovi  d.o.o., Dalmacija hoteli d.o.o. (HTP Korčula i HTP Orebić objedinjeni), A.N.P. Energija d.o.o., Hrvatska poštanska banka d.d. i  Club Adriatic d.o.o. Do danas je fond realizirao izlaze iz projekta  – Club Adriatic d.o.o. i Dalmacija hoteli d.o.o. te ostvario pozitivne prinose za ulagatelje.

„Osim očuvanja radnih mjesta i razvoja tvrtki u koje ulažemo, osobito smo posvećeni doprinosu lokalnoj zajednici putem naših ulaganja. Zahvaljujem lokalnoj zajednici u Korčuli i Orebiću, predstavnicima sindikata i svim radnicima na doprinosu i podršci u prošlom investicijskom ciklusu. U Korčuli i u Orebiću, gdje smo imali i potporu gradonačelnika, uložili smo više od 180 milijuna kuna u obnovu smještajnih kapaciteta na razinu 4*, pokrenuli niz vrijednih lokalnih projekata i sponzorstava te stipendiramo učenike koji se školuju za buduće ugostiteljske djelatnike, koji će ostati u zavičaju i raditi u turizmu“, naglasio je Tičić.

PROSPERUS-INVEST je u završnoj fazi osnivanja trećeg fonda imena Prosperus Growth, u kojem s do 25 milijuna eura ili do 49,99% kapitala sudjeluje Europski Investicijski  Fond (EIF) u suradnji s HBOR-om, a ostatak planiraju prikupiti od domaćih institucionalnih ulagatelja, sa čime bi uspješno partnerstvo HBOR-a i Hrvatskih mirovinskih fondova u Prosperus FGS-u, uz novog ulagatelja EIF, nastavila u novom fondu koji će služiti kao bitan zamašnjak rastu i razvoju perspektivnih hrvatskih poduzeća. Ciljana veličina fonda je 55 milijuna eura, minimalna 45 milijuna eura, dok je maksimalna veličina 70 milijuna eura. Početak rada fonda očekuje se krajem studenog 2020.