Društvo za upravljanje fondovima PROSPERUS-INVEST objavilo je početak rada fonda Prosperus Growth, u kojem je od ulagača prikupljeno 51 milijun eura. Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom jedan je od tri takva fonda koje su, kao novost na hrvatskom financijskom tržištu, kroz program CROGIP, podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Tijekom sljedećih mjesec dana planira se povećati veličina fonda na maksimalno predviđenih 70 milijuna eura.

Sjedište fonda i društva koje njime upravlja je u Republici Hrvatskoj, a polovica kapitala prikupljena je od institucionalnih investitora na domaćem tržištu, među kojima su ključni partneri obvezni mirovinski fondovi. Fond ima obvezu uložiti najmanje 75 posto kapitala u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u poduzeća iz regije. Strategija fonda Prosperus Growth bit će ulaganje u srednja i mala poduzeća te društva koja imaju status srednje kapitaliziranih poduzeća s konsolidacijskim potencijalom u regiji, a planirani raspon vrijednosti pojedinog ulaganja je između 5 i 10 milijuna eura. Neće biti ulaganja u startup kompanije, već u društva u srednjem stadiju razvoja.

Fond će se usmjeriti na tvrtke od kojih se očekuje rast, osobito one koje imaju jedinstvene ili diferencirane proizvode i usluge pogodne za održavanje kompetitivne prednosti i stjecanje značajnih tržišnih udjela. Kao dodatna prednost pri ulaganju smatrat će se potencijal tvrtke za otvaranje novih radnih mjesta. Fond se neće ograničiti na pojedine industrije, ali u Prosperusu najveći potencijal vide u turizmu, obnovljivoj energiji, farmaceutskoj industriji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima.

„Bez EIF-a i HBOR-a ne bi bilo moguće u Hrvatskoj pokrenuti ovakav fond, koji će postati novi zamašnjak domaćeg gospodarstva i potaknuti razvoj perspektivnih tvrtki. Osobito smo ponosni na činjenicu kako nas u Prosperus Growthu prati i većina ulagača iz našeg prvog fonda, a posebno nam je važno što smo zadržali povjerenje mirovinskih fondova. Uvjereni smo kako je to znak naše dobre reputacije i odnosa s ulagateljima, kao i potvrda njihovog zadovoljstva radom Prosperusa tijekom proteklih 10 godina“, naglasio je Joško Miliša, predsjednik Uprave društva PROSPERUS-INVEST.

„Ponosni smo što je HBOR u suradnji s EIF-om imao priliku podržati osnivanje fonda Prosperus Growth. Nedostatak alternativnih izvora financiranja na hrvatskom financijskom tržištu posebno dolazi do izražaja u trenutnim uvjetima poslovanja. Stoga HBOR aktivno radi na razvoju tržišta rizičnog i vlasničkog kapitala. Nakon što je uz HBOR-ovu podršku započeo s radom fond Fil Rouge Capital za startupove, zajedničkim ulaganjem s EIF-om omogućili smo osnivanje tri fonda za poduzeća u zrelijoj fazi. Vjerujem da će ulaganja iz fonda Prosperus Growth pomoći u stvaranju novih uspješnih hrvatskih priča s globalnim epilogom“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.


„Pokretanje fonda Prosperus Growth sjajna je vijest za hrvatski financijski sektor. Fond smanjuje značajan tržišni jaz alternativnih izvora financiranja za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća. Također proširuje opcije financiranja dostupne lokalnim tvrtkama u presudnom trenutku kada se oporavljaju od pandemije COVID-19. Uz pomoć Fonda hrvatska će se poduzeća moći osloniti na iste izvore financiranja kao i tvrtke u Europskoj uniji te financirati svoj rast, konkurentnost i otvaranje novih radnih mjesta. EIF s ponosom gleda na dobre rezultate koje donose partnerstvo s HBOR-om i zajednički program CROGIP: uz EIF-ovu i HBOR-ovu potporu drugi od tri predviđena fonda rizičnog kapitala sada je operativan i započinje se s osiguravanjem 205 milijuna eura novih investicija za Hrvatsku.”, rekao je Alain Godard, izvršni direktor EIF-a.