Iz ureda Hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu i pregovarača Kluba zastupnika EPP-a za Mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača o Strategiji ‘od polja do stola’, doc. dr. sc. Tomislava Sokola, priopćeno je kako se on uspio izboriti da se mediteranska prehrana u toj Strategiji ne kvalificira kao nezdrava. Naime, ostale političke grupacije u Europskom parlamentu usuglasile su se oko teksta Mišljenja prema kojem bi se europska, a time i mediteranska prehrana, označila kao nezdrava. Tijekom pregovora koji su se vodili o konkretnom amandmanu, Sokol je inzistirao na izmjeni teksta ovog akta koji bi označio europsku i mediteransku prehranu nezdravom.

‘Moram priznati da sam se nemalo iznenadio kada sam u tekstu predloženog kompromisnog amandmana uočio da se našu prehranu pokušava proglasiti nezdravom. Paušalne i neutemeljene tvrdnje ne smiju zauzimati prostor u službenim dokumentima Europskog parlamenta. Od početka sam bio jasan u svom stajalištu i drago mi je da sam uspio uvjeriti druge kolege zastupnike u ispravnost svoga stava. Ponosimo se našim mediteranskim načinom života i prehranom koja uključuje korištenje svježih namirnica, ribe, voća i povrća i nezamjenjivog maslinovog ulja.’ – objašnjava Sokol. 

Podsjetimo, Strategija ‘od polja do stola’ definira ključne prioritete za postavljanje održivog i zdravog prehrambenog sustava, a o tome koliko će kompleksna biti provedba ove Strategije govori podatak da je Akcijskim planom koji prati Strategiju predviđeno donošenje 27 zakonodavnih i nezakonodavnih akata u razdoblju do 2024.