Predstavnici Orqe, svjetskog lidera u području razvoja video-naočala za pilote dronova, krajem travnja će se u Washingtonu sastati s predstavnicima programa DIGITALEUROPE – vodećeg EU trgovačkog udruženja usmjerenog rastu i prosperitetu europskih inovatora te s istaknutim američkim kreatorima politika, a sve s ciljem postizanja harmonizacije globalnog digitalnog poslovanja. Prošlogodišnje pokretanje Vijeća za trgovinu i tehnologiju (TTC), koje su osnovale Europska komisija i američka vlada, označilo je veliku prekretnicu u jačanju transatlantske suradnje na području umjetne inteligencije i naprednih IT rješenja. Brzorastuća tehnološka kompanija Orqa u SAD-u će prezentirati europsku regulativnu perspektivu usko vezanu uz razvoj dronova i AI, no, istaknut će i glavne izazove s kojima se suočava na pojedinim tržištima zbog prisutnih razlika među internacionalnim zakonima.

„Tehnološki inovatori u Europi i SAD-u nailaze na brojne zakonodavne prepreke prilikom nastojanja da svoje poslovanje šire u inozemstvu. Naša je namjera povezati se s ključnim donositeljima odluka i investitorima u svrhu usklađivanja nacionalnih i međunarodnih regulativa, posebice kada je riječ o razvoju i implementaciji dronova. Optimistični smo uoči odlaska u Washington i vjerujemo da smo na dobrom putu prema neophodnom smanjenju razlika među europskim i američkim zakonima koje će donijeti brojne dobrobiti, ne samo za europske startupe željne širenja, već na globalnoj razini za sve građane“, naglasio je Srđan Kovačević, suvlasnik i izvršni direktor tvrtke Orqa.

Vijeće za trgovinu i tehnologiju (TTC) usmjereno je na uspostavu novih globalnih trgovinskih standarda za tehnologiju u nastajanju, promicanje demokratskih vrijednosti na internetu i pronalazak načina za suradnju SAD-a i EU-a. Važnost ovog putovanja prepoznao je i DIGITALEUROPE koji se aktivno zalaže za usklađivanje američkih i europskih političkih propisa za dobrobit obećavajućih tehnoloških inovatora poput Orqe. Potiče regulatorno okruženje koje europskim tvrtkama i građanima omogućuje napredak korištenjem digitalnih tehnologija.

„U ime 36.000 poduzeća koja posluju i ulažu u Europi, kao i 96 korporacija, DIGITALEUROPE poziva Komisiju EU i kreatore politike SAD-a da ispune obećanja koja su dali Vijeću za trgovinu i tehnologiju (TCC). Najveće prepreke kod širenja s kojima se Orqa i brojni drugi europski inovatori susreću su razlike u europskim i američkim zakonima koji uključuju pitanja usklađenosti i zaštite privatnosti i osobnih podataka. Postavljanjem zajedničkih standarda TCC može ostvariti značajnu razliku i doprinijeti usklađivanjem zakona s obje strane Atlantika“, objasnila je Cecilia Bonefled-Dahl, generalna direktorica i šefica delegacije DIGITALEUROPE.

Putovanje u Washington s ciljem usklađivanja američkih i europskih političkih propisa za dobrobit obećavajućih tehnoloških inovatora kao što je Orqa, od ključne je važnosti za nastavak širenja unutar i izvan Europe, posebice kad se uzme u obzir činjenica da EU i SAD čine više od 40 posto globalnog BDP-a.