Europska komisija u Strategiji  EU-a za bioraznolikost do 2030. naglašava kako su gubitak bioraznolikosti i kolaps ekosustava među najvećim opasnostima za čovječanstvo u sljedećih deset godina, ali i za gospodarstvo te ističe kako je prema procjenama svijet od 1997. do 2011. izgubio 3,5–18,5 bilijuna EUR godišnje u uslugama ekosustava zbog promjena izazvanih prekrivanjem tla i 5,5–10,5 bilijuna EUR godišnje zbog degradacije zemljišta. Konkretno, gubitak bioraznolikosti dovodi do smanjenja prinosa usjeva i ulova ribe, veće gospodarske štete od poplava i drugih katastrofa te gubitka potencijalnih novih izvora lijekova, a Strategija rješenje vidi u zaštiti barem 30 % kopnenih i 30 % morskih područja, pri čemu ističe da bi najmanje trećinu zaštićenih područja, odnosno 10 % kopnenih i 10 % morskih područja EU-a, trebalo strogo zaštititi.

Također, previđeno je znatno smanjenje negativnog utjecaja ribolovnih i rudarskih aktivnosti na osjetljive vrste i staništa te morsko dno, kao i usputnog ulova koji treba izbjeći ili smanjiti na razinu koja omogućuje oporavak i očuvanje vrsta. Istaknuto je kako će EU voditi politiku nulte tolerancije prema nezakonitom, neprijavljenom i nereguliranom ribolovu te će se boriti protiv prelova, među ostalim u okviru pregovora s WTO-om o globalnom sporazumu o zabrani štetnih subvencija za ribarstvo.

„Konsenzus da je ribarstvo strateški važno za Hrvatsku i prilike za financiranje i pomoć sektoru iz EU fondova bit će ključne za očuvanje i unapređenje našeg ribarstva, dok je EU  Strategija bioraznolikosti i ograničenja koja donosi za naše ribare nešto što je zajednička briga i interes. Naš Ceh za ribarstvo i akvakulturu je snažan i jedinstven te zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede i drugim akterima radi na pronalaženju najboljih rješenja koja će se u najmanjoj mjeri negativno odraziti na ribare“, ističe potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić i predsjednik Organizacijskog odbora 26. Susreta ribara koji će se održati ovog tjedna u Šibeniku i na kojem će upravo EU strategija bioraznolikosti biti jedna od ključnih tema predavanja i panela s ribarima, ali i predstavnicima tijela državne uprave.

„Ribari su čvrsti, uporni i strpljivi ljudi, predani stopostotno onome što rade. Na jednak način pristupaju svome radu u Cehu ribara Hrvatske obrtničke komore. Jasno i glasno komuniciramo svoja stajališta i ne odstupamo od njih, zastupamo interese naših kolega koji žive od mora. Nadležna Uprava za ribarstvo i ostale institucije s kojima smo često u dijalogu imaju sluha za naše probleme, sastajemo se i komuniciramo često i uspješno i, najvažnije, na dobrobit velikog djela hrvatskih ribara. Dokaz tome su potpore i nadoknade za ribare kao izdvojeni dio svakog paketa mjesta i odgovor na stalne krize koje unazađuju ribarstvo. Problema je mnogo, ali nastavljamo tražiti rješenja, i na Susretu, ali i svakoga dana prije i poslije“, najavljuje predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepan Nedoklan.

Hrvatska obrtnička komora  će tako u okviru 26. Susreta ribara u šibenskom Solarisu od 26. do 28. listopada 2023. okupiti hrvatske ribare, zakonodavce i predstavnike tijela nadležnih za sektor ribarstva u raspravama o aktualnostima u ovoj za Hrvatsku strateški važnoj grani, a domaćin je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije. Teme će obuhvaćati aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, ali i inspekcijski nadzor u ribarstvu te već spomenute izazove koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare, kao i efekte i potencijale EU fondova za unapređenje hrvatskog ribarstva.