Događa se i najsavjesnijim fanaticima osobnih financija: sve ide kako treba, a onda se dogodi nešto zbog čega se proračun jednostavno raspadne.

To može biti bilo što – iznenadni gubitak posla ili kvar u kući. Ovisno o težini krize, utjecaj na vaš kućni proračun može trajati mjesecima, ili godinama.

Blogerica Holly Johnson s bloga The Simple Dollar piše o svom iskustvu: prvo je u svibnju morala kupiti novi bojler za 650 dolara, a zatim je u lipnju 1100 dolara otišlo na popravak klima uređaja i 900 dolara na popravak dimnjaka, iz kojeg su počele ispadati cigle. Ukupno 2650 američkih dolara, ili oko 17 tisuća kuna izvanrednih troškova u mjesec dana.

Kod takvih neočekivanih troškova je samo jedna stvar sigurna: imate li kuću ili stan, automobil, djecu ili ljubimce, očekujte da će se dogoditi. Vaš, popularno nazvan, kućni budžet nije imun na takve potrese.

Evo pet mjera koje Holly preporuča za spašavanje proračuna od propasti:

1. Otvorite ciljane štedne račune

Želite li biti spremni za razne hitne slučajeve, bilo bi pametno otvoriti poseban štedni račun i početi stavljati novac na stranu. Možete, primjerice, početi štediti novce za troškove koji se često događaju: kvarove kućanskih aparata, kvarove na automobilu ili školsku opremu.

Možda bi najbolje bilo otvoriti zaseban račun za svaki od ovih troškova. Čak i ako na početku možete izdvojiti samo male svote novca, počet ćete se pripremati na vrijeme.

2. Izgradite svoj osnovni fond za hitne slučajeve

Još jedan od alata koji će vam pomoći da prebrodite financijske teškoće je solidan fond za hitne slučajeve. Većina stručnjaka savjetuje da uštedite za tri do šest mjeseci troškova na računu kojem lako možete pristupiti, ali ovisno o vašoj osobnoj situaciji možda ćete trebati više ili manje od toga.

Ako želite početi graditi fond za hitne slučajeve, a ne znate kako, počnite s malim. I stotinjak kuna mjesečno će brzo narasti ako redovito uplaćujete. Vaš kućni budžet jedva će to i osjetiti. Samo se držite pravila da taj novac ne dirate osim ako zaista nemate hitan slučaj.

3. Analizirajte svoj mjesečni kućni budžet

Ako probijate proračun zbog razloga koji nisu hitne naravi, vrijeme je da ponovno procijenite cijeli svoj financijski plan. Moj suprug i ja smo prije nekoliko godina imali situaciju da smo svaki mjesec probijali budžet za hranu. Nakon malo razmišljanja i planiranja, malo smo prilagodili taj budžet i više ga nismo probijali.

Upamtite, budžet je tu da vas drži na dobrom putu, ali ga ne smijete podesiti tako da sebi zajamčite  neuspjeh. Ponekad ćete ipak trebati isplanirati malo veće troškove kako biste ga se uspjeli držati.

4. Potražite načine za smanjenje troškova

Ako ste u posljednje vrijeme previše potrošili na kućne popravke i druge hitne slučajeve, možda trebate razmotriti koje troškove možete srezati kako biste povratili taj novac.

Za početak, krenite od najočitijeg. Potrošnja na gadgete, kablovsku televiziju i pretjeranu zabavu su najčešće stavke na kojima se može rezati. Tko zna, možda će vam život biti i ugodniji bez nekih od tih stavki.

5. Pokušajte povećati prihode

Rezanje je sjajno, ali postoji i drugi model koji daje iste učinke: veća zarada. Želite li se oporaviti od iznenadnog troška, možda biste trebali zaraditi novac koji ste izgubili.

Razmislite o pokretanju vlasititog biznisa koji možete raditi od kuće. Mnogi su načini kojima se može zaraditi dodatni novac, čuvanje djece i davanje instrukcija samo su neki od njih.

Ne zaboravite, sama činjenica da znate da vam je proračun narušen govori da ste bolji od većine. Brinete se o svojim financijama i imate plan za budućnost. Stoga, nemojte da vam nekoliko mjeseci tijekom kojih ne ide sve po planu poremete život. Samo se vratite svom planu i nastavite se truditi.