Spadate li u one koje novac “svrbi” u novčaniku i jednostavno ga moraju potrošiti? Vjerojato i trošite na stvari koje vam ne trebaju pa vam ne ostaje dovoljno za ono što ste planirali. To je normalno u današnjem potrošačkom društvu, ali nije dobro za vaše financijsko zdravlje.

Brzina kojom trošite novac može se usporiti. Blog Dumb Little Man daje sedam savjeta kako to postići:

1. Budite onaj koji propušta uštediti novac

Morate imati najnoviji model i pratiti najnoviju modu – to je trik star vjerojatno koliko i trgovina. Alfred P. Sloan je prije gotovo sto godina zaključio da Chevrolet mora svake godine imati novi model. Danas se toga drže sve velike kompanije – od Applea koja svake godine lansira novi iPhone, do trgovine ZARA koja obnavlja kolekcije u svojim trgovinama na tjednoj bazi.

Kako biste se odhrvali tome, morate se prestati bojati da nešto propuštate. Prihvatite da ćete biti malo izvan tijekova mode ili da ćete koristiti stari model nekog proizvoda. Ako svi vaši prijatelji već imaju novi model, zapitajte se, cijene li vas zbog vas samih, ili zbog toga što imate?

2. Dodajte trenje

Mnogo se govori o lakoći potrošnje. Tako je lako i bezbolno platiti nešto karticom, da ni ne osjećate da se dogodilo, dok ne stigne račun na kraju mjeseca.

Bilo da je plaćanje jednim klikom, beskontaktno ili treba samo ukucati PIN, odustanite od toga i držite se gotovine. Kad morate fizički predati trgovcu svoje novce, bit ćete svjesni potrošnje i bit će vam lakše suzdržati se.

3. Odlažite

Ne kupujte impulsno. Trgovci su pametni i imaju trikove kojima nas navedu na kupnju, praveći se da će ta sjajna ponuda koju stavljaju pred nas uskoro prestati. Umjesto toga, ohladite se prije kupnje.

Otkrit ćete da ćete često sutradan drugačije razmišljati. Dobro je takve proizvode stavljati na listu želja prije kupnje. Nakon nekog vremena ćete gledati taj popis i pitati se zašto ste željeli išta od toga.

Nije loše i imati pravila da se prije kupnje morate prvo riješiti starog, pogotovo ako je riječ o predmetima za koje imate ograničen prostor za skladištenje (cipele, knjige, odjeća).

4. Izbjegavajte trgovačke centre

Ako je odlazak u trgovački centar vaša ideja slobodnog vremena, sami se dovodite u iskušenje. Radije posjetite neko mjesto na kojem nema naplate ulaznica ni trgovina. Šetnja lokalnim parkom ili knjižnica su takva mjesta.

Tjelovježba je dobra za vas. Vježbate li dovoljno, osjetit ćete zadovoljstvo koje ste ranije nadomještali kupovinom.

5. Prestanite trošiti novac i počnite nabavljati

Primijetili ste da tvrtke nemaju odjele trošenja, ali često imaju odjel nabave? Jeste li i sami imali iskustvo koliko je komplicirano u tvrtki proći kroz proceduru za nabavu nečeg što vam treba za posao?

To je zato jer tvrtke mrze trošiti. To im umanjuje profit. Zašto ne primijeniti taj pristup kad je o vašem vlastitom džepu riječ? Možete se, primjerice, dogovoriti s vašim partnerom da mora potvrditi vaše odluke o kupnji. To pomaže ako imate slab karakter.

Drugi trikovi koji postoje su: striktan budžet, maksimalna dopuštena cijena po kupnji i dužnost bilježenja svakog troška.

6. Pronađite druga uzbuđenja

Trošenje je uzbudljivo. Možda je to neki ljudski instinkt iz daleke prošlosti, ali svaki novi kupljeni predmet nas na neki način privremeno zadovolji.

Štogod to bilo, pokušajte taj osjećaj zadovoljstva pronaći u nečem drugom. Možda da zadovoljite svog unutarnjeg pračovjeka tako da odete u divljinu i sakupite jestivo bilje? Ili se zabavite rasprodajući putem oglasnika hrpu stvari koju ste ranije kupili i ne koristite.

7. Postavite poželjan cilj za vaš novac

Pljačkate li sami sebe neopreznom potrošnjom? Možda novac možete bolje iskoristiti: platiti obuku kojom ćete unaprijediti svoju karijeru ili prikupiti polog za kupovinu doma. Držite u novčaniku bilješku ili sliku koja će vas podsjećati na što želite potrošiti novac. Svaki put kad vidite fotografiju, primjerice, dalekog putovanja, zapitajte se želite li sada potrošiti novac.

To je sedam jednostavnih strategija kojima možete usporiti brzinu kojom vam novac prolazi kroz prste. Ovaj put smo ostali na manje drastičnim primjerima i ciljevima. Drugom prilikom kako uštediti novac za daleku budućnost i financijsku sigurnost u mirovini.