Biti financijski odgovoran u suvremenom svijetu osobito je izazovno. Među najveće izazove spada činjenica da smo naprosto preplavljeni luksuznim opcijama. Dostupna su nam iskustva i predmeti u širini i dubini kakva nikad u povijesti svijeta nije postojala.

Od vrhunskih mobitela preko lijepe odjeće, nevjerojatne hrane i pića do beskrajne raznolikosti zapanjujućih predmeta u specijaliziranim trgovinama, stvarnim i virtualnim, lakog putovanja u svaki kutak svijeta, udobnih automobila sa svom dodatnom opremom, naše društvo nudi luksuzne opcije koje su neusporedive s onima dostupnima prije samo dvadesetak godina.

I koliko god ste financijski odlučni, barem neke od tih opcija su iskušenje. Evo kako se s time nosi Trent s bloga The Simple Dollar:

Ni ja nisam drugačiji. Skupi predmeti i iskustva koje želim poprilično, od uređenja knjižnice/sobe za igranje u našoj budućoj kući, preko putovanja u Novi Zeland, dobrog laptopa ili potpuno obnovljenog sustava za kućnu proizvodnju piva. Svi ti luksuzni predmet – i mnogi drugi – veliko su iskušenje za mene.

Naša obitelj ima lijepe prihode. Ne zaslužujemo li neke luksuze?

Ali postoji veliki problem s luksuznim predmetima: brzo počnu izgledati normalno, a kad se to dogodi, život vam poskupi. Koliko nas je sasvim dobro preživljavalo bez mobitela prije 10 ili 15 godina? Ja svakko jesam, a sad je luksuz zamisliti život bez njega. Isto je i s brzim internetom. Za mnoge je kablovska televizija i novi (ili barem noviji) auto u istoj kategoriji – luksuz na koji ste se potpuno privikli do mjere da ne možete bez njega.

Istodobno, tu je potreba za štednjom. Financijski uspjeh ne dolazi bez štednje i ne dolazi bez donošenja teških odluka na što potrošiti novac. Kako sve to izbalansirati? Kako iskusiti malo “luksuza” u život, a da ne ispraznite novčanik? Evo šest strategija za to:

1. Dodijelite si blokove zaista slobodnog vremena

Ja sam dio “sendvič generacije”, što znači da istodobno imam malu djecu kod kuće, kao i postarije roditelje. Želim biti dobar roditelj, dobar muž i dobar sin. Imam kareriju koja zahtjeva puno vremena i energije, kao i priličan broj obveza u zajednici. Imamo kuću, što znači da dio vremena ide na njeno održavanje.

To znači da je slobodnog vremena malo. Ima dana kad mislim da je slobodno vrijeme samo nestvarni san.

Za mene je malo toga veći luksuz od vremenskog bloka u kojem nemam ničeg zakazanog i mogu s njime što želim. Slobodno vrijeme kad se mogu samo baviti svojih hobijima, izvaliti se uz dobru knjigu, vidjeti se s prijateljima ili nešto drugo nalik tome – to je moj glavni životni luksuz.

Obično to činim na način da izdvojim jednu ili dvije subote mjesečno, tako da tijekom njih nemam apsolutno ništa zakazano. Nemam nikakvih obveza, mogu raditi što želim.

Ti su dani sjajni. Apsolutno najveći luksuz u mom životu. Proizvedem novu rundu domaćeg piva, pročitam dobru knjigu ili učinim nešto posve neobično, primjerice, izradio sam programabilni sustav božićnih lampica koje se kreću u skladu s glazbom.

Veselim se tim slobodnim danima, razmišljam o njima unaprijed, planiram što želim raditi i motiviran sam da sve riješim ranije kako bih imao zaista slobodno vrijeme.

Kako možete to učiniti za sebe? Proglasite jedan ili dva dana mjesečno nedodirljivima, vremenom kad možete isključiti sve svoje odgovornosti i činiti što želite. Upišite ih u kalendar. Riješit obveze ranije kako vas ne bi pritiskale. Isplanirajte nešto zabavno što želite raditi.

Taj slobodni dan će biti jedna od najluksuznijih stvari koju možete sebi darovati, a ništa ne košta.

2. Dodijelite sebi mjesečni džeparac

Naš obiteljski budžet sadrži stavku za mene i suprugu, malo novca koji možemo potrošiti kako god želimo.

Ako želim kupiti knjigu, sjajno. Ako želim kupiti neki dio za svoju kućnu pivovaru, i to je super. Ako želim neki nepotrebni predmet za hobi, i to je izvrsno. Taj novac koristim i za jedno (rjeđe dva) godišnja putovanja na konvencije društvenih igara s prijateljima.

Ako supruga želi pedikuru, to je sjajno – plaća se iz njenog džeparca. Ako želi knjigu, i to je super. Ako želi skupu čokoladu ili novu haljinu, ona odlučuje. Što poželi, može kupiti. Tim novcem financira i godišnji izlet sa svojim sestrama.

Ključno je to da je potrošnja na mjesečnoj razini ograničena našim džeparcem. Unutar tog iznosa, možemo što želimo – ali samo unutar tog iznosa.

To se slaže s našim financijskim ciljevima, jer je sve drugo već izbudžetirano. Oboje znamo da još uvijek dovoljno štedimo, čak i uz tu potrošnju na luksuz, pa nema krivnje. Ne priječi nas od dostizanja naših financijskih ciljeva.

Često jačam svoj budžet za hobije (jer u konačnici, meni taj džeparac odlazi na hobije) na način da preprodajem predmete. Primjerice, mogu kupiti nešto za 30 dolara, a kasnije mi se ukaže prilika da preprodam za 60 dolara. Taj novac ide za hobije. Katkad rasprodajem opremu za hobije koji me više ne zanimaju.

Na kraju, imam dovoljno resursa za uživanje u nekoliko luksuza po mom izboru, ali ti resursi dolaze s dodatnim znanjem da time ne ugrožavam naše financijske planove.

3. Priuštite si rijetka iskustva, umjesto stvari

Najzanimljiviji i najljepši trenuci mog života rijetko su imali veze sa stvarima. Umjesto toga, ticali su se iskustava ili nekih osobnih dostignuća.

Prisjećam se događaja kao što su dovršetak nekog velikog projekta ili kraj dugog planinarenja do vidikovca do kojeg drugi često ne uspiju stići. Prisjećam se dijeljenja hrane beskućnicima i razgovora koje sam imao s ljudima u različitim životnim situacijama. Ta su iskustva postala dio mene i promijenila me.

Malo njih košta neke novce. Tražili su nešto vremena, ali često ne i veliku količinu odjednom – često ih se moglo podijeliti na nekoliko dana. Često sam takva iskustva pronalazio blizu doma, iako mi se češće događaju kad sam na nepoznatom terenu.

Nepoznati teren je ključ izvanrednih iskustava. Morate se staviti u situaciju u kojoj ćete vidjeti i iskusiti stvari izvan okvira svog svakodnevnog života, bez obzira je li riječ o panoramskim pogledima, susretima s ljudima, novim aktivnostima ili nečem drugom.

Umjesto da ispunite svoje slobodno vrijeme ili godišnji odmor skupim putovanjima, pokušajte pronaći aktivnosti i iskustva koja će vam ostati u sjećanju i pomoći vam da bolje razumijete svijet. Preskočite turističke destinacije i odaberite bliže iskustvo koje će vas gurnuti u novom smjeru.

Najveći luksuz je bolje razumijevanje svijeta i ljepote koju sadrži.

4. Luksuzne predmete nabavite samo kao zamjenu za stvari koje često koristite

Imamo dva Le Creusetova emajlirana lonca od lijevanog željeza. Koristimo ih za kuhanje svega, od tjestenine i riže preko juha, gulaša do deserta i graha. Njihova se cijena kreće oko 250 eura komad. Da, za kuhinjske lonce.

Imam Globalov nož koji je stajao više od 100 američkih dolara. Koristim ga za rezanje i sjeckanje svih vrsta hrane u kuhinji.

Oboje imamo pametne telefone koji u maloprodaji stoje mnogo. Koristimo ih više puta dnevno za kontakte s obitelji i prijateljima.

Sve su to luksuzni predmeti, nema sumnje. Skupi su, ima jeftinijih, čak i “best buy” opcije bi bile manje skupe.

Međutim, to su stvari koje koristimo doslovno svaki dan. I njihove prethodnike smo koristili svakog dana. Stoga smo bili svjesni ograničenja njihovih prethodnika i zaista cijenimo njihove prednosti.

Pouzdani su. Rade svoj posao nevjerojatno dobro. Da, skupi su, ali u njihovom luksuzu uživamo svaki dan.

Usporedite to s kupovinom luksuznog predmeta koji ne koristite ni približno tako često. Nema potrebe kupovati luksuznu verziju predmeta koji ne koristite i ne oslanjate se na njega svaki dan. Umjesto toga, usmjerite se na predmete koji će vam donijeti “najbolji omjer cijene i kvalitete”.

Važno je uočiti i da smo našim luksuznim predmetima nadomjestili jeftinije verzije. Nismo se odmah bacili na luksuz. Kupili smo jeftino i shvatili da je to nešto što ćemo koristiti redovito.

Primjerice, imao sam fazu tijekom koje sam se htio naučiti svirati gitaru. Mogao sam potrošiti mnogo novca na to, ali sam radije tražio da mi daruju jeftinu gitaru. Bila je odlična za učenje, jer ne bih znao cijeniti skuplju. Naravno, na kraju sam shvatio da nikad neću biti dobar gitarist, pogotovo zbog veličine mojih prstiju (nikako ne mogu pogoditi prave žice jer imam velike prste). Ispostavilo se da je dobro što nisam kupio skupu gitaru.

Da sam zavolio sviranje i svirao svaki dan, kupovina luksuzne gitare ne bi bila problem. Jedini “gubitak” bi bila cijena jeftine gitare (a i nju bih i dalje mogao koristiti, prepustiti članu obitelji ili prodati). S druge strane, da sam odmah kupio skupu gitaru, stajala bi mi neiskorištena. Imao bih veliki gubitak čak i kad bih je prodao kao rabljenu.

Ako želite luksuz, kupite luksuzne verzije stvari koje već stalno koristite. To će umanjiti broj luksuznih stvari koje kupujete.

5. Posjedujte luksuzne stvari samo u veoma ograničenim okolnostima

 

Često smo u iskušenju da ispunimo svoj život luksuznim stvarima. Primjerice, možda bismo htjeli luksuz u kuhinji, u spavaćoj sobi, u kupaonici, a uz to bismo voljeli imati i luksuzan auto.

Problem je, što više luksuza imate, manje ga cijenite. Ako vam je kuća luksuzno uređena, vaš luksuzni auto će vam se činiti manje poseban.

Bolje je imati “luksuznu zonu” u životu, jedno područje na kojem možete zaista uživati u luksuzu i cijeniti ga.

Za mene je to moja soba za igranje (ujedno i dio mog kućnog ureda). U njoj imam gomile igara na ploči, knjige za igranje uloga, potrepštine i minijature koje sam nakupio tijekom mnogih godina. Uživam tamo provoditi vrijeme, a uživam i vaditi stvari iz sobe kako bih ih dijelio s obitelji i prijateljima. Uživam igrati igre, bojati minijature, smišljati avanture za prijatelje i djecu i tako dalje.

Možda vaš automobil može biti vaša “zona luksuza”. Za druge je to kuhinja. Ili dnevna soba s velikim televizorom, kablovskom i zvučnicima. Možda je to vaša spavaća soba, s lijepim dekorom, udobnim krevetom i dubokom foteljom.

Odaberite to jedno područje, i nećete se osjećati krivima ako ga učinite luksuznim. Istodobno, prihvatite činjenicu da ćete više cijeniti to područje jer je toliko luksuzna. Na njega odlazite kad se želite osjećati posebno.

6. Držite manje važne dijelove života izrazito ne-luksuznima

Druga strana medalje kod stvaranja takve “luksuzne zone” je implikacija da ostatak vašeg života baš i nije luksuzan – i to je dobra stvar.

Napunite ostatak života jeftinim stvarima, “best buy” predmetima, generičkim proizvodima i tako dalje, i to će vam donijeti neočekivane dobrobiti.

Kao prvo, moći ćete se priuštiti luksuz, a istodobno štediti za budućnost. Štedljivost na većini životnih područja subvencionira ona druga područja. Stoga uvijek tražim otkuda iscijediti još koji dolar u životu.

Zatim, “uobičajena” životna područja učinit će da vam se “luksuzna” područja čine kao oaza u pustinji. Luksuz se zaista osjeti kad nije dio kontinuiranog uzorka. Koliko osoba u pustinji cijeni oazu, toliko netko tko živi pored velike rijeke ne cijeni obilje vode.

Evo još jednog načina razmišljanja: u većini životnih područja sam jako štedljiv kako bih mogao imati luksuz u preostalim područjima. Imamo staru perilicu i stroj za sušenje rublja, kupujemo trgovačke robne marke kako bismo si mogli priuštiti svoje pametne telefone.

Ne očekujemo luksuz u većini dijelova života. Naši luksuzi su rijetki.

Međutim, iz tog razloga sebi možemo priušiti luksuze, a i uživamo više u njima. Istodobno, napredujemo prema svojim velikim financijskim ciljevima.

Završne misli

Ne živimo u luksuzu. Imamo neke luksuzne elemente u životu, ali su nam životi prilično obični.

Biramo luksuze pažljivo, ograničavamo ih na područja koja su nam najvažnija, a u drugim područjima prihvaćamo štedljivost i uživamo u njoj, jer znamo da nam ta škrtost omogućava nekolicinu najvažnijih luksuza, a istodobno nam ne oštećuje financijske planove i ciljeve.

Neki od naših najboljih luksuza uopće nisu financijske prirode. To su slobodni dani tijekom kojih nema obveza ili specijalna iskustva koja nam mijenjaju živote – sjajan obrok u restoranu, osobno postignuće ili duga šetnja do zadivljujućeg vidikovca.

Luksuze cijenimo jer nam nisu česti u životu. Kad luksuz postane normalan, imate običan život bez luksuza, koji košta više. Ništa više nije iznimno. Ništa nije bolje od uobičajenog, jer to je uobičajeno.

Razmaknite svoje luksuze. Budite izbirljivi. Ispunite ostatak života štedljivošću. Cijenit ćete luksuze više nego prije, a financijski ciljevi će vam biti dostižniji.