Ako uspijete kontrolirati vlastiti novac, živjet ćete s manje stresa i bit ćete stabilniji i bogatiji. Samo trebate poduzeti prvi korak – budite svjesniji stanja na vašem bankovnom računu, i počnite živjeti po ova 4 osnovna načela koja ukratko opisuju kako trebate gledati na novac:

1. Prvo se pobrinite za sebe

Ova fraza se često spominje u knjigama o osobnim financijama. Ali što uistinu znači? “Pobrinuti se za sebe” ne znači da trebate kupiti sve što poželite i pustiti da vam računi skupljaju prašinu. To znači da prije nego što potrošite novac na potrepštine i želje, trebate odvojiti i dio za štednju. Ova navika će vam pomoći da ušteda postane vaš prioritet, a najbolji način da povećate svoj fond za hitne slučajeve, mirovinski, ili drugi fond, je putem redovite mjesečne uplate na štedni račun. Tako ćete se pobrinuti za sebe na jednostavan i automatiziran način.

2. Živite u skladu sa svojim primanjima

Nemojte trošiti više nego što si možete priuštiti. Nemojte dizati kredite, niti ulaziti u bilo kakav dug kojeg ne možete otplatiti. To znači da čak i “dobra zaduženja” kao kredit za nekretninu ili vozilo, ponekad znaju biti opasna, jer nikad ne znate kada možete dobiti otkaz. Ako ste oduvijek sanjali o doktoratu, prvo razmislite koliko bi vam materijalne koristi donio. Ako ne dobijete stipendiju, napravite računicu, i pogledajte isplati li se. Osim izbjegavanja zaduživanja, pazite i koliko trošite.

3. Razmišljajte dugoročno, i pripremite se na najgore

Nemojte živjeti samo u sadašnjem trenutku. Razmišljajte unaprijed, i pripremite se za budućnost tako da otvorite fond za krizne slučajeve, i uplaćujete doprinose na mirovinski fond. Mirovina se čini daleko, ali što prije krenete štedjeti, to bolje, jer ćete pri kraju radnoga vijeka biti sretni što ste nagomilali novac. Što ranije krenete štedjeti, to će vam fond brže rasti.

4. Za upravljanje financijama, bitno je znanje

Nastavite čitati i učiti o osobnim financijama. Ovo je samo početak, ima još puno toga što možete naučiti. Osim Strategove “Money” rubrike, postoje i dobri američki blogovi, kao što su Wise Bread, Get Rich Slowly, i mnogi drugi. U knjižnici podignite knjige na tu tematiku kako bi što bolje shvatili koju štednju odabrati, ili se posavjetujte s prijateljem ekonomistom.

(prilagođeno s popsugar)