Kao rezultat sve većeg problema iseljavanja, pogotovo mladih, zagrebačka gradska uprava kao jedan od svojih strateških ciljeva definirala je stimuliranje mladih, visokoobrazovanih građana da ostanu u Zagrebu ili se u njemu trajno nastane. Tako je nastao projekt izgradnje naselja u kojem će stanovi biti cjenovno prihvatljiviji negoli na tržištu, a subvencionirat će se i kamatna stopa stambenih kredita sa programom namijenjenim Sveučilištu.

U srijedu, 10. svibnja zagrebački novinari posjetili su gradilište u Podbrežju te saznali kako projekt teče, kada se može očekivati završetak izgradnje te kome su stanovi namijenjeni. Kroz jednu od zgrada novinare je, zajedno s voditeljima građevinskih radova, proveo gradonačelnik Milan Bandić, a turi je prisustvovao i predsjednik Cibone, Mladen Bušić.
“Četiri su preduvjeta da bi grad i zajednica funkcionirali: da imamo ljude, da vodimo računa o demografskoj obnovi, da vodimo računa o obrazovanju i znanju i četvrto – da ih onda možemo zaposliti. Posebno sam ponosan na to, kao što sam ponosan i na onih 2800 stanova u Jelkovcu, gdje smo prije osam godina izgradili mali grad u gradu”, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Foto:Domagoj Biondić

Sveukupno je riječ o 1808 stanova, gdje će u prvoj fazi, koja će biti gotova do kraja ove godine, biti završeno 608 stanova: prve dvije zgrade već u listopadu, a druge dvije u prosincu. Damir Stipanov, voditelj projekta kaže kako se unatoč malim kašnjenjima uzrokovanih zimom očekuje stizanje unaprijed definiranih rokova.

Korisnicima socijalnog najma namijenjeno je 200 stanova, sljedećih 200 stanova korisnicima javnog najma, a 208 stanova znanstvenicima Sveučilišta u Zagrebu kojima će Grad subvencionirati kamatu od 2 do 4 posto za stan kupljen kreditom u eurima, a od 2 do 4 i pol posto za kunski kredit, stoji u službenoj dokumentaciji.

Cilj sporazuma postignutog između Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu je osigurati stambenu sigurnost mladim znanstvenicima – asistentima, poslijedoktorandima i docentima- te njihovim obiteljima kako bi im se omogućio ostanak u Hrvatskoj.