Nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da građani od aktualnih projekata Grada Zagreba najkorisnijim smatraju obnovu fasada. Taj je projekt na prvo mjesto stavilo 24,7 posto anketiranih građana, dok ih se 17,65 posto odlučilo za projekt roditelj-odgajatelj, a 12,75 posto za obnovu Sljemenske žičare.

Građani ne smatraju i da će oni osobno imati najviše koristi od tih projekata. Točnije, njih 21,3 posto očekuje kako će najviše osobne koristi imati od denivelacije rotora na Remetincu, 18,1 posto to očekuje od projekta e-Zagreb, a tek 16,5 posto od obnove fasada.

Dva gradska projekta uživaju gotovo jednoglasnu potporu građana – njih 88 posto smatra kako bi se gradska uprava trebala digitalizirati, a 78,6 posto slaže se s idejom da se Zagreb decentralizira. Na dnu ljestvice – fontane. Samo 2,2 posto građana ocijenilo ih je kao korisne za razvoj grada.

Za obnovu Sljemenske žičare zna 48 posto građana, a iako je ne smatraju korisnom za vlastitu kvalitetu života, svrstavaju je u prioritete razvoja grada. Čak 78,6 posto građana smatra kako je Zagrebu potrebna nova žičara. S druge strane, novu tramvajsku prugu od Kvaternikova trga do Velike Kosnice građani doživljavaju korisnom za sebe, ali ne i iz razvojne perspektive.

Velika većina građana upoznata je s projektom obnove fasada, više od 76 posto njih tvrdi da su potpuno ili djelomično upućeni u projekt. Najviše je onih koji smatraju da se fasade trebaju obnavljati zajednički iz gradskog proračuna i pričuve, što i jest stvaran model projekta obnove. To misli 47 posto ispitanika, a njih 10,7 posto ističe i europske fondove kao potreban izvor financiranja.

Kad je riječ o problemima, građani Zagreba i dalje ističu otpad (28,2 posto) i prometne gužve (14,2 posto).