Danas je u organizaciji Grada Zagreba kao posredničkog tijela za provedbu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), u hotelu International i u nazočnosti stotinjak uzvanika održana početna konferencija projekta Tehnička pomoć Gradu Zagrebu za provedbu ITU mehanizma, a okupila je gradonačelnike, načelnice i načelnike gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Zagreb, predstavnike ministarstava, razvojnih agencija te drugih gradova ITU posredničkih tijela.
 
Konferenciju je otvorila doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba koja je u svom izlaganju naglasila značaj decentralizacije sustava upravljanja EU sredstvima i zadovoljstvo što je Grad Zagreb kao sjedište Urbane aglomeracije Zagreb jedno od sedam odabranih ITU područja u Republici Hrvatskoj na kojima će se provoditi projekti financirani kroz ITU mehanizam, ali i koji će kao ITU posredničko tijelo upravljati sredstvima alociranima za Urbanu aglomeraciju Zagreb.
 
Uime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudionicima se obratila gospođa Irena Rožić Qeta, voditeljica Službe za provedbu programa urbanoga razvoja te je naglasila važnost suradnje Grada Zagreba i Ministarstva kako bi proces korištenja sredstava bio što uspješniji.
Strategiju razvoja Urbane aglomeracije Zagreb i rad Partnerskog vijeća je predstavila gospođa Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te je naglasila da je koordiniranje s aktivnostima za 30 jedinica lokalne samouprave koliko ih čini Urbanu aglomeraciju Zagreb u tome procesu vrlo kompleksna.
 
ITU mehanizam i projekt Tehničke pomoći Gradu Zagrebu za provedbu ITU mehanizma su predstavile gospođe Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba i Dražana Halar, voditeljica Odjela za provedbu mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja u istome Uredu.
 
Kroz ITU mehanizam će Urbanoj aglomeraciji Zagreb za financiranje biti na raspolaganju gotovo 115 milijuna eura kroz operativne programe: Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te nešto više od 11 milijuna eura za Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
Idući koraci se odnose na organizaciju lokalnih radionica s jedinicama lokalne samouprave s područja Urbane aglomeracije Zagreb te na pripremu i otvaranje poziva za financiranje projekata. Zaključeno je kako je ITU mehanizam, bez sumnje, odlična prilika za potvrđivanje važnosti gradova u sustavu korištenja EU sredstava za iduću financijsku perspektivu te za daljnju decentralizaciju.