Danas se u hotelu Esplanade održala Konferencija digitaln@.hr koju organizira Jutarnji list, suorganizira Zagrebački holding, a pokrovitelj joj je Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Skup s više od 250 uzvanika je otvorio Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Objasnio je da Konferencija želi predstaviti i popularizirati e-usluge državnih institucija i državnih tvrtki te potaknuti raspravu o mogućnostima razvoja i modernizacije ponude javnih e-usluga za građane i poduzetnike.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i potom najavio daljnju digitalnu transformaciju u glavnome gradu. Poručio je da Grad Zagreb radi na primjeni brojnih e-usluga te da će se s vremenom sve usluge moći koristiti iz vlastitog doma preko mobilnog uređaja. Usluge koje Grad Zagreb već nudi građanima uključuju e-pisarnicu putem koje se predmeti mogu provjeravati online i e-bebe za novčanu pomoć roditeljima, a najavljene online usluge uključuju e-račune-roditelji odgajateljie-dozvole, koje će dodatno pojednostaviti usluge Gradske uprave.

Trenutno radimo na dopunama aplikacije Moj Zagreb kako bi građani sve naše e-usluge mogli imati na jednome mjestu te kako bi mogli lakše prijavljivati komunalne nepravilnosti. Jer, jedino zajedno Zagreb možemo učiniti ljepšim, a digitalizacija nas spaja i to nam omogućuje, poručio je gradonačelnik Bandić.

Hrvatska napreduje na europskoj ljestvici digitaliziranosti, istaknuo je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Na ovogodišnjoj ljestvici Indeksa digitalnog gospodarstva i društva nalazimo se na 20. mjestu u EU, ali Hrvatsku vidimo u gornjem dijelu ljestvice, iznad EU prosjeka, naglasio je Gršić.

Na važnost digitalizacije je ukazao i Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede te izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Hrvatska treba napraviti iskorak u digitalizaciji javnih usluga. Puno je primjera u Europi za kojima se možemo povesti, na nama je da ubrzamo digitalizaciju i proširimo elektroničke usluge široj javnosti, poručio je Tolušić.

Jednodnevna Konferencija se nastavlja s dvjema prezentacijama, i to direktora Službe za zajedničke poslove Zagrebačkog holdinga Tomislava Jurića i ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josipa Alardovića. Potom slijedi sučeljavanje ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Davora Majetića. Kraj Konferencije je rezerviran za panel-raspravu Država – digitalni sluga hrvatskih građana s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem, predsjednikom Uprave APIS IT Sašom Bilićem, glavnim direktorom AKD-a Jurom Sertićem, pomoćnikom ravnatelja za računalnu infrastukturu i servise CARNET Mirom Capanom, državnim tajnikom u MUP-u Žarkom Katićem i ravnateljicom Središnjeg registra osiguranika REGOS Iskrom Primorac.