Na svečanoj dodjeli u Hotelu Bellevue lošinjskim Jadranka hotelima uručen je certifikat ISO 50001:2018. Time su Jadranka hoteli postali prvi lanac hotela u Hrvatskoj sa ISO 50001:2018 certifikatom, što potvrđuje predanost lošinjske tvrtke održivom razvoju. Kako bi dobili djelotvoran alat za učinkovito upravljanje energijom, koji uključuje i zaštitu okoliša, Jadranka hoteli prošli su zahtjevan audit sustava upravljanja energijom koji je provela tvrtka SGS Adriatica iz Italije.

Uvođenjem norme ISO 50001 u poslovanje Jadranka hoteli potvrđuje uspostavu sustava upravljanja energijom prema zahtjevima ranije navedene norme. Konkretni doprinosi navedenog certifikata poslovanju Jadranka hotela su sljedeći: poboljšanje energetske učinkovitosti, definiranje baznih pokazatelje energetske potrošnje, identificiranje kritičnih područja te prilika za poboljšanje, kao i osiguravanje temelja za provedbu učinkovitog planiranja u smislu investicija i planiranih rashoda.
Povodom uručenja certifikata član Uprave Jadranka hotela Rikardo Hesky naglasio je da su energetska učinkovitost i zaštita okoliša dugoročnog strateškog i poslovnog plana Jadranka hotela, ali i tvrtke matice Grupe Jadranka. „Učinkovito upravljanje energijom u skladu je s vizijom poslovanja naše Grupe. Fokusirani smo na daljnje očuvanje ove iznimne prirode Lošinja, na primjenu najboljih praksi te uvažavanje svih načela zaštite okoliša. Cilj nam je biti primjer hotelijerskim tvrtkama u Hrvatskoj, ali i poslovnim subjektima u drugim industrijama, kako je učinkovito upravljanje energijom jedini način za održivo poslovanje.“, poručio je Rikardo Hesky.

ISO 50001:2018 je međunarodna norma za poboljšanje energetske učinkovitosti. Njenom primjenom u poslovanju organizacije osiguravaju aktivno upravljanje utroškom energije, smanjenje emisija bez negativnog utjecaja, povećanje svjesnosti o važnosti održivog gospodarenja energijom među zaposlenicima, kao i poboljšanje reputacije prema klijentima, poslovnim partnerima i ostalim zainteresiranim stranama.

„Veliko nam je zadovoljstvo što danas možemo uručiti certifikat za sustav upravljanja energijom prema normi ISO 50001:2018. tvrtki Jadranka hoteli kao prvoj hotelijerskoj tvrtka u RH koja je svoje procese uskladila sa zahtjevima nove norme. Norma ISO 50001:2018 zahtijeva i osigurava poboljšanje energetskog učinka, smanjenje utjecaja na okoliš te postizanje kredibiliteta u komunikaciji prema javnosti, što u konačnici vodi zadovoljstvu gostiju, očuvanju okoliša i učinkovitom korištenju upravljanja energijom. Čestitamo upravi Jadranka hotela i svim zaposlenicima jer su certifikacijom dokazali svoju opredijeljenost ka društveno odgovornom poslovanju“– rekao je direktor odjela certifikacije tvrtke SGS Adriatica Drago Goić.