Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić prisustvovala je danas u Nacionalnog sveučilišnoj knjižnici na 1. sjednici Stručnog savjeta za obnovu nakon potresa.

Sjednicu je predvodio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Vlada RH osnovala je Stručni savjet za obnovu za savjetodavne i sve ostale poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske i Zagrebačke županije.
Cilj Stručnog savjeta je uklanjanje zgrada oštećenih u potresu, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i zbrinjavanje osoba pogođenih nepogodom, jednako kao i poboljšanje konstrukcije  zgrada javne namjene prema usvojenim europskim standardima.

„Ovom sjednicom započinjemo novu fazu obnove kojoj je cilj pomoći unesrećenim građanima kojima je potres promijenio život“, naglasio je premijer, napomenuvši da je ovaj Savjet, uz Fond za obnovu, osnovan kako bi se osigurala stručna podrška provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Premijer je također naglasio kako je  u suradnji s Gradom Zagrebom osiguran privremeni smještaj za građane u Hostelu Arena, a zamjenica Majić je rekla kako će spomenuti sugrađani moći u Hostelu boraviti sve dok se ne riješi njihovo stambeno pitanje. 

Također je dodala, kako je Grad podijelio građevinski materijal u vrijednosti od 5 480 000 kuna te je osigurao besplatan odvoz šute, kao i stambene kontejnere te stanove za sugrađane koji su ispunili kriterije za dodjelu stana. Angažmanom vanjskih stručnjaka je obavljeno više od 25 000 sigurnosnih pregleda, nakon čega se započelo s financijskom procjenom štete od potresa.