Ustroj i djelovanje lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina predstavljaju pitanje od iznimne važnosti. Svjesni navedene situacije, zaklada Hanns-Seidel-Stiftung i Ekonomski institut Zagreb organiziraju dvodnevnu konferenciju 27. i 28. listopada. Konferencija pod nazivom „Prilika ili prijetnja? Reforma lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj“, pružit će platformu za raspravu renomiranih teoretičara i praktičara o ključnim temama reforme lokalne i regionalne samouprave kao preduvjeta za ubrzani i ujednačeni razvoj svih dijelova Hrvatske.

Ova znanstveno-stručna konferencija će po prvi puta u Hrvatskoj na jednom mjestu okupiti vodeće domaće i međunarodne stručnjake iz područja političkih i ekonomskih znanosti, s ciljem utvrđivanja mogućnosti za što kvalitetnije provođenje reforme lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Njima će se pridružiti i relevantni saborski zastupnici, gradonačelnici i župani, kao predstavnici najvažnijih lokalnih i regionalnih samouprava u Republici Hrvatskoj.


Tako će u sklopu bogatog programa panela i predavanja svoja iskustva također podijeliti prof. dr. sc. Paweł Swianiewicz, redoviti profesor i predstojnik Odjela za razvoj i lokalnu politiku na Fakultetu geografije i regionalnih studija Sveučilišta u Varšavi. Štoviše, riječ je o jednom od najiskusnijih i najrelevantnijih europskih stručnjaka na ovome području. Također će se obratiti i dr. Klaus Fiesinger, regionalni direktor za jugoistočnu Europu zaklade Hanns-Seidel-Stiftung te načelnica Odjela za reformu uprave u Bavarskom ministarstvu financija i domovine Christiane Plempel-Scholl. Uz to, na otvorenju konferencije se očekuje i dolazak Ministra pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Ivana Malenice, a okupljenima će se također obratiti i mr. sc. Aleksandra Markić Boban, ravnateljica Ureda u Zagrebu, Hanns-Seidel-Stiftung.

Konferencija će početi uvodnim predavanjem „Reforma lokalne i regionalne samouprave: Iskustva drugih zemalja“ prof. dr. sc. Paweła Swianiewicza, dok će o izazovima za lokalnu i regionalnu samoupravu u Republici Hrvatskoj govoriti akademik Dragutin Feletar, HAZU, prof. dr. sc. Sanja Barić, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Vedran Đulabić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Marin Strmota, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i brojni drugi. O reformi lokalne i regionalne samouprave će također raspraviti i saborski zastupnici Dražen Bošnjaković (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret), Zvonimir Troskot (Most), Damir Bakić (Možemo!) i Anja Šimpraga (SDSS).

Nadolazeći paneli ponudit će odgovore na pitanja o tome je li zaista došlo vrijeme za promjene nakon teritorijalnog ustroja iz 1993, što znači učinkovita suradnja među općinama i gradovima te koje odgovore nudi lokalna i regionalna samouprava na demografske i fiskalne izazove. Uz to, raspravit će se i o tome kako pojačati kapacitete lokalne i regionalne samouprave te kako postići veću transparentnost, ali i sigurnost poslovanja u digitalno doba. Fokus će također biti na vrlo važnom odnosu etike i učinkovitosti, ali i ulozi građana u lokalnoj samoupravi. Naposljetku, građani se često pitaju koja je uloga političkih stranaka u jačanju lokalne demokracije i razvoju lokalne zajednice, kao i to koji način možemo učiniti lokalnu zajednicu mjestom poželjnim za život, na što će upravo ova konferencija ponuditi odgovore.