Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth stupio je u strateško partnerstvo s kompanijom Neos, specijaliziranom za tehnološki najnaprednija IT rješenja. Prosperus Growth je značajnim ulaganjem u Neos stekao većinski udio u kompaniji te potvrdio svoju predanost odabiru ulaganja u vodeće pružatelje IT usluga i visokotehnološke kompanije kao jednom od glavnih smjerova razvoja fonda.

Neos je domaća tvrtka sa sjedištem u Zagrebu koja pruža poslovna rješenja i usluge na poljima Data Analytics, Rapid Application Development, System Infrastructure i Cloud Integration. Gotovo 20 godina surađuje s vodećim tvrtkama iz raznih industrija s naglaskom na financijskim uslugama, telekomunikacijama te javnom sektoru. Neos je u 2020. godini ostvario prihod od 63,1 milijuna kuna uz 14,5 milijuna kuna EBITDA-e i EBITDA maržu veću od 22 posto.

Ovo ulaganje drugo je u nizu u sklopu Prosperus Technology Group platforme fonda koja je fokusirana na cloud mangement i business analytics. Naime, Prosperus Growth je do sada uložio u dvije visokotehnološke IT kompanije, sada Neos, a ranije u SV Group, čiji bi ukupni godišnji prihod iznosio 2020.godinu iznosio 106 milijuna kuna, uz 20,6 milijuna kuna EBITDA-e. Očekuje se nastavak razvoja Prosperus Technology Group platforme kroz organski rast i daljnje akvizicije.

„Strateškim partnerstvom s Neosom potvrdili smo orijentaciju fonda Prosperus Growth prema uspješnim i perspektivnim IT kompanijama koje raspolažu vrhunskim znanjem, a čiji vlasnici trebaju partnere uz koje će podići poslovanje na sljedeću razinu. Uvjereni smo kako će Neos tijekom predstojećeg razdoblja ostvariti značajan rast prihoda uz zadržavanje poželjne EBITDA marže, na zadovoljstvo svih naših partnera i ulagača“, naglasio je Joško Miliša, predsjednik Uprave društva PROSPERUS-INVEST koje upravlja fondom Prosperus Growth.

„Uvjeren sam kako će novo partnerstvo Neosa s fondom Prosperus Growth donijeti sinergijsko djelovanje znanja koje mi donosimo iz IT perspektive, a PROSPERUS-INVEST iz perspektive društva za upravljanje investicijama. Razvoj poslovanja, širenje portfelja i baze klijenata naši su ciljevi, i to je razlog zbog kojeg smo u Prosperus Growthu prepoznali strateškog partnera. Osiguravanje kontinuiteta poslovanja i osobni razvoj naših zaposlenika te njihova edukacija u primjeni najnovijih koncepata i tehnologija, temelji su na kojima zasnivamo svoje poslovanje“, izjavio je Davorin Capan, član Uprave Neosa.


Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno 50.9 milijuna eura, novost je na hrvatskom financijskom tržištu, a kroz program CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda.

Sjedište fonda i društva koje njime upravlja je u Republici Hrvatskoj, a polovica kapitala prikupljena je od institucionalnih investitora na domaćem tržištu. Fond ima obvezu uložiti najmanje 75 posto kapitala u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u poduzeća iz regije. Strategija fonda Prosperus Growth je ulaganje u srednja i mala poduzeća te društva koja imaju status srednje kapitaliziranih poduzeća s konsolidacijskim potencijalom u regiji, a planirani raspon vrijednosti pojedinog ulaganja je između 5 i 10 milijuna eura. Fond je usmjeren na tvrtke od kojih se očekuje rast, osobito one koje imaju jedinstvene ili diferencirane proizvode i usluge pogodne za održavanje kompetitivne prednosti i stjecanje značajnih tržišnih udjela.