Izazovno postizanje klimatskih ciljeva itekako je moguće, tvrde internacionalni i domaći stručnjaci iz područja održivosti, koji će na nadolazećem Greencajt festivalu putem predavanja i panel diskusija predstaviti alternative za trajno smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Tako će ova zelena manifestacija od 3. do 5. lipnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu postati središte zelenih entuzijasta i diskusija o gorućim ekološkim rizicima.

Poslovna zajednica će se kroz više od 20 panela i predavanja upoznati s  izazovima ekologije i održivim rješenjima. U raspravi o pametnim gradovima gradonačelnik hrvatske metropole Tomislav Tomašević i Klara Schedlich, zastupnica u Berlinskom parlamentu, objasnit će kako određena mjesta mogu postati pametnija, održivija i zelenija. Na panelu pod nazivom Inovatori kao glasnici budućnosti – imamo li novog Nikolu Teslu?, Ivan Mrvoš, mladi hrvatski osnivač tvrtke Include, Tomislav Uroda te Filip Mijatović, suosnivač  kompanije CityGreens Farming, otkrit će što se krije iza razvoja pametnih klupa, zelenih farmi i ekoloških rješenja u pomorstvu. Gastro eksperti Mate Janković i Marin Medak odgovorit će na pitanje Mogu li chefovi biti predvodnici food waste revolucije?,a nedoumicu oko nestanka čokolade i kave razriješit će sudionici panela pod nazivom Što će biti na jelovniku budućnosti?. Snažna dinamika tržišta rada nagovještava da će neka zanimanja, zbog klimatskih nestabilnosti, nestati, dok će za nekoliko godina određene profesije itekako zablistati na poslovnoj sceni, a toga su svjesni i glavni akteri diskusije Zanimanja budućnosti – 2030. nije tako daleko.

„Održivost i klimatske promjene nisu izbor. One su više od etičkog imperativa, jer održivost je postala odlučujući poslovni imperativ. Ukoliko se zemlje, regije, gradovi i tvrtke neće suočiti s ovim izazovom, teško će održati poslovanje“, naglašava gost festivala Göran Carstedt, bivši savjetnik Billa Clintona za klimatske promjene, nekadašnji glavni direktor IKEA Europe i IKEA Sjeverne Amerike te bivši CEO kompanije Volvo koji će pričati o izazovima lidera današnjice.

Kako se najbolje stopiti s prirodom, na koji način prirodni svijet utječe na mentalni mir te kojom se brzinom uništava okoliš, najbolje zna Bonita Norris,mlada avanturistica koja je osvojila Mount Everest i Sjeverni pol. “Od mog prvog putovanja 2009. bilo je srceparajuće vidjeti kako se ledenjaci povlače oko Manaslua, prvog vrha od 8000 metara na koji sam se popela. Tijekom godina, uvjeti za penjanje su se pogoršali – temperature brzo rastu, a to znači više lavina i više opasnosti. Sve se mijenja pred našim očima”, ističe Norris koja će održati predavanje pod nazivom Kad planina progovori.

Predavanje Riti Tiimus, sustainability managerice L’Oreala za cijelu Europu, otkrit će koji su najveći problemi s kojima se pitanje održivosti danas suočava, jer kako i sama kaže: „veliki je izazov pokrenuti cijeli poslovni eko-sustav usmjeren prema zajedničkim ciljevima i pronalasku primjenjivih rješenja koja bi se implementirala u svim zemljama i regijama“.

Bogat program festivala obradit će i teme poput održivijih kvartova i spremnosti korporacija na promjene, a posjetioci će saznati što znanstvenici smatraju teorijama zavjera kada je u pitanju očuvanje okoliša.

Britansko veleposlanstvo u suradnji s Algebra LAB organizira natjecanje Green Hackathon u sklopu Greencajt festivala te će zainteresirani sudionici raditi na rješenjima problema vezanih uz e-mobilnost, očuvanje bioraznolikosti i odmaka od fosilnih goriva. Tijekom Green Hackathona timovima će na raspolaganju biti mentori, a cilj je skrenuti pažnju na ekološke teme i održivi razvoj, te pokazati kako možemo doći do isplativih rješenja. Više informacija o natjecanju Green Hackathon dostupno je na: Algebra kampanja Green Hackathon.

U sklopu festivala dodijelit će se i Nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix u 6 kategorija, koja se organizira u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.