Sinoć je u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana dvanaesta po redu dodjela stipendija L´Oreal-UNESCO Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“.  Četiri odabrane mlade i perspektivne stipendistice su Andrea Bistrović (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Antonela Blažeković (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Maria Brbić (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu) te Martina Požar (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu i Sveučilište Sorbonne, Faculté des Sciences u Parizu (bivše Sveučilište Pierre et Marie Curie)). Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika odabralo je najuspješnije hrvatske znanstvenice te ih nagradilo za njihove svakodnevne doprinose u stvaranju društva znanja jednokratnom stipendijom u iznosu od čak 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“, u organizaciji L’Oreal-a Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture, u Hrvatskoj je prisutan dvanaest godina te je do sada nagradio čak 46 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Program stipendiranja „Za žene u znanosti“ uz financijsku potporu, predstavlja priznanje mladim nadama hrvatske znanosti za dosadašnji i budući znanstveni rad, ali i svojevrstan poticaj znanstvenicama da ustraju u svojem znanstvenom radu.

Cilj dodjele stipendije je nagraditi dosadašnji trud, rad i uspjeh znanstvenica, ali i pružiti im dodatnu motivaciju u razvijanju svojeg znanstvenog poziva. O pobjednicama odlučuje Izborno povjerenstvo na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Sibilom Jelaskom, akademkinjom Vidom Demarin, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Katicom Biljaković, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom te prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem.

„Osim financijske potpore, za nas stipendija „Za žene u znanosti“ predstavlja pravi vjetar u leđa u motivacijskom smislu te vjerujem da će nam biti dodatan poticaj da budemo još ustrajnije te da se s još više energije i entuzijazma nastavimo baviti znanošću. Mladim je znanstvenicama svako priznanje vrijedno, no kad ono dolazi iz ruku vrhunskih stručnjaka poput onih koji su nas odabrali, to predstavlja zaista veliku čast, ali i potvrdu da se naš trud isplatio“ izjavila je Antonela Blažeković s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednik Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“, akademik Zvonko Kusić, izjavio je da ovogodišnje stipendistice priznanje zaslužuju izrazito vrijednim radovima te zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija.

„Četiri mlade znanstvenice koje smo odabrali i nagradili stipendijama istaknule su se svojim dosadašnjim radom na istraživanjima u različitim institucijama te izuzetnim potencijalom za uspješnu karijeru u znanosti. Iznimno sam ponosan što već dvanaestu godinu za redom imamo priliku nagraditi mlade nade hrvatske znanosti te se nadam da će stipendija koju dodjeljuju L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture ostvariti zajednički cilj svih nas te biti poticaj mnogim mladim djevojkama da upišu fakultete prirodnih i biotehnoloških znanosti te da se i nakon završenog fakulteta nastave i dalje educirati na polju znanosti“ rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

O nepovoljnom položaju žena u znanosti jasno govore podaci UNESCO-va izvještaja o Znanosti za 2030. godinu koji navode da je u protekla dva desetljeća broj žena koje se bave znanošću porastao za 12 posto. Usprkos tome, mnoge od njih se i dalje suočavaju s društvenim preprekama te ne mogu ostvariti svoje pune potencijale. Naime, samo 11 posto žena je na rukovodećim funkcijama u akademskim institucijama.

Ovi podaci pokazuju kako znanstvenicama, ali i društvu općenito, treba više poticaja za programe poput „Za žene u znanosti“, čije internacionalno izdanje „For women in science“ ove godine slavi dva desetljeća svojega postojanja. U tome razdoblju program je pružio financijsku potporu više od 3000 znanstvenica u 117 zemalja, među kojima su 102 laureatkinje koje su primile L’ORÉAL-UNESCO nagradu, a tri od njih su dobitnice najprestižnije Nobelove nagrade.